search

Control antifrauda: Actiunile desfasurate in perioada ianuarie-mai 2024 au avut implicatii fiscale de 1,24 miliarde de lei

Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate - ce este important de stiut
Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul actiunilor intreprinse in perioada ianuarie-mai 2024 de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei si rezultatele generate de acestea.

Activitatea ANAF pentru colectarea veniturilor in perioada ianuarie-mai 2024

In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent, doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:
 
• emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz.

• efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize a situatiei fiscale a contribu
abilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.
 
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:
 
- inspectia fiscala in cazul contribuabililor care, urmare Notificarii de Conformare, nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati;
- controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.

Afla totul despre regulile inspectiei fiscale, drepturile ce-ti revin inainte si in timpul controlului (amanarea controlului), cand te pasc masuri asiguratorii (popriri bancare sau sechestre), contestarea actului administrativ rezultat in urma inspectiei fiscale etc.  Comanda acum lucrarea: Cartea Neagra a Controlului Fiscal! Face lumina in cele mai intunecate zone ale inspectiei fiscale si te ajuta sa te prezinti perfect la orice control ANAF! 

Crestere cu 202% a notificarilor de conformare

In perioada ianuarie-mai s-au emis 8.240 notificari de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 3.075.102.504 lei, o crestere de aproximativ 202% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, cand s-au transmis 2.724 notificari de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 238.140.012 lei.
 
S-au realizat 11.150 verificari documentare, pentru care au fost stabilite sume suplimentare in valoare de 329.087.934 lei, o crestere de aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, cand s-au transmis 10.186, pentru care au fost stabilite sume suplimentare in valoare de 313.615.481 lei.

Controale antifrauda mai eficiente: implicatii fiscale de peste 1,24 miliarde lei

S-au realizat 9.393 inspectii fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare in valoare de 1.290.851.213 lei, o crestere de aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, cand s-au realizat 8.608 inspectii, pentru care au fost stabilite sume suplimentare in valoare de 927.714.525 lei.
 
„Aceste rezultate nu sunt intamplatoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal si de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizarii ne rafinam activitatea pentru a ne asigura ca sistemul fiscal romanesc este echitabil si eficient, sprijinind dezvoltarea economica durabila a tarii”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
In ceea ce priveste controalele antifrauda, pentru un numar similar de peste 11.000 controale, implicatiile fiscale au crescut de la 986.515.598 lei la 1.248.483.108 lei (crestere 26%), iar sanctiunile contraventionale (amenzi si confiscari) au crescut de la 65 milioane lei la 171 milioane lei (163%).

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice