search
conta.ro cauta meniu
search

Ajustari pentru deprecierea creantelor - care este tratamentul fiscal si contabil?

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
Ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate sunt deductibile limitat la 30% din valoarea acestor ajustari. Insa asta daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
- sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
- nu sunt garantate de alta persoana;
- sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.
 
Mai intai este necesar sa constituiti aceste ajustari pentru depreciere si dupa sa tineti cont de deductibilitate.
 
Deducerea, in limita procentului de 30%, a ajustarilor pentru deprecierea creantelor (reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate) se aplica pentru creantele care sunt inregistrate incepand cu data de 1 ianuarie 2024. Automat, asta inseamna ca ajustarile facute pana la 31 decembrie 2023 nu sunt afectate.
 
Conform OUG 115 /2023:
 
13. La articolul 26, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu urmatorul cuprins:
 
"(12) Prevederile alin. (1) referitoare la deducerea, in limita procentului de 30%, a ajustarilor pentru deprecierea creantelor reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate se aplica pentru creantele inregistrate incepand cu 1 ianuarie 2024."
 
Se pare ca nu se poate ajusta deductibilitatea pentru evenimente anterior anului 2024 deoarece OUG 115/2023 a venit cu precizari exprese in acest sens.

Exemplu CCF

Situatia 1:
 
Un contribuabil platitor de impozit pe profit are o creanta neincasata in suma de 100.000 lei pentru care inregistreaza in contabilitate, la 31.12.2019, o ajustare pentru depreciere in suma de 100.000 lei.
 
La 31.12.2019 nu s-a implinit termenul de 270 de zile de la scadenta astfel incat contribuabilul trateaza cheltuiala cu ajustarea ca fiind nedeductibila la calculul de impozit pe profit aferent anului 2019.
 
Termenul de 270 de zile de la scadenta s-a implinit in trimestrul I 2020. Celelalte conditii pentru deducerea fiscala a ajustarii pentru depreciere sunt indeplinite (creanta nu este garantata de alta persoana si este datorata de o persoana care nu este afiliata contribuabilului).
 
La calculul de impozit pe profit aferent trimestrului I 2020 si la calculul final al impozitului pe profit aferent anului 2020 (termen de declarare si plata 25 martie 2021) contribuabilul nu acceseaza deducerea fiscala prevazuta la art. 26 alin.(1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. La o noua analiza a creantelor incerte efectuata la data de 31.12.2021, contribuabilul constata ca respectiva creanta este inca neincasata, dar ca nu a accesat in trimestrul I 2020 (cand s-a implinit termenului de 270 de zile) deducerea de 30% din valoare ajustarii pentru depreciere.

 
In aceasta situatie, raspunsul oficial a fost ca se poate aplica deducerea de la art. 21 al. 91) lit. c) in trim IV 2021 desi conditiile au fost aplicabile din trim I 2020.
 
Inregistrarea contabila prin care se face reclasificarea creantelor "Clienti" in creante "Clienti incerti", in acord cu politicile contabile ale societatii, este urmatoarea:
4118 "Clienti incerti sau in litigiu" = 4111 "Clienti"
 
Ajustarile pentru deprecierea creantelor clienti sunt recunoscute in cazul in care valoarea de inventar, stabilita/estimata la inventariere, este mai mica decat valoarea contabila, de la facturare.
 
Evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor din conturile de clienti se tine cu ajutorul contului 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti".
 
Asadar, din punct de vedere contabil, in cazul in care aveti incertitudini cu privire la incasarea unei creante clienti veti constitui o ajustare la intreaga valoare estimata a nu se incasa.
 
Din punct de vedere contabil nu este precizata o anumita perioada de timp in care acestea trebuie constituite, regula contabila este ca la data inventarierii ca lucrare premergatoare intocmirii situatiilor financiare, creanta sa fie prezentata la valoarea probabila de incasat.
 
Din punct de vedere fiscal, ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductiblile limitat la calculul impozitului pe profit, in conditiile stabilite la art. 26 din Codul fiscal (30% si in conditiile mentionate anterior).
 
La scaderea creantelor din evidente se tine cont si de termenul de prescriptie de 3 ani, care este un termen general de prescriptie in materie civila reglementat la art. 2.517 din Codul civil.
 
 
Informatii oferite in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746824400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici