search

Contul 458: Contabilitatea asocierilor in participatie

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

    Inregistrarea in contabilitate a operatiilor aferente asocierilor in participatie este reglementata la pct. 265 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
    
    Conform definitiei de la art. 7 pct. 5 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asocierea fara personalitate juridica este orice asociere in participatiune, grup de interes economic, societate civila sau alta entitate care nu este o persoana impozabila distincta, in intelesul impozitului pe venit si pe profit, conform normelor emise in aplicare.
    
    Evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatii in participatie", analitic distinct pe fiecare coparticipant.
    
    Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatii in participatie".
    
    Entitatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincta de cele corespunzatoare activitatii proprii.
    
    Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere. La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.
    
    La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.
    
    Inregistrarea operatiunilor asocierii in participatie in contabilitatea entitatii care are obligatia conducerii evidentei contabile
    
    Entitatea organizeaza distinct contabilitatea asocierii in participatie de contabilitatea proprie. Imobilizarile corporale aportate sunt utilizate numai in scopul activitatii desfasurate de asocierea in participatie.
    
    Repartizarea veniturilor si cheltuielilor rezultate din activitatea asocierii se efectueaza in functie de proportia detinuta de fiecare asociat in cadrul asocierii in participatie, in acest caz 90% si 10%, prevazuta in contractul de asociere.
    
    Imobilizarile care sunt aduse ca aport raman evidentiate in contabilitatea proprietarului. Asocierea in participatie inregistreaza amortizarea imobilizarilor transmise de catre fiecare asociat proprietar al imobilizarii, si o transmite fiecarui asociat pe baza de decont, proportional cu cota de participare a fiecaruia.
    

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice