O societate incaseaza o suma de bani de la o alta firma si primeste factura avans marfa. Societatea care imprumuta nu mai poate restitui banii deoarece conturile sunt poprite. Plata se va face de catre alta firma pentru societatea care are de restituit suma, cu mentiunea ca actionariatul societatii care a facut imprumutul este prezent in firma care va face plata.
In ce priveste modul in care se va face inregistrarea si cum se va desfasura restituirea avansului, mentionam ca potrivit art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.
Pct. 19 alin. (3) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal , sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau.
Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata
In cazul prezentat, in baza informatiilor furnizate apreciem ca societatea C efectueaza o plata catre societatea B in numele si in contul societatii A. In acest caz societatea A nu are obligatia de a emite o factura catre societatea C. Pentru recuperarea sumei achitata in numele si in contul societatii A, societatea C poate emite, in mod optional, o factura de decontare, aceasta factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura prin care se regularizeaza avansul incasat de la societatea B.
Societatea A va inregistra plata efectuata de catre societatea C in numele si in contul sau prin formula contabila:
4111.B = 462.C
"Clienti" "Creditori diversi"