search
conta.ro cauta meniu
search

Corectare factura transmisa in SPV: Ce solutie ofera specialistul

Conform prevederilor art. 4 alin.  (10) din O.U.G. nr. 120/2021 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, factura electronica comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura trebuie corectata conform prevederilor art. 330 din Codul fiscal si transmisa in cadrul aceluiasi sistem electronic:
“(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura. "
 
Intrebare: "Facand verificarile pentru luna aprilie, am constatat ca o factura emisa catre un client are cota de TVA 0.
 
Pot modifica factura si sa o retransmit cu acelasi numar prin SPV?
sau
Trebuie sa o stornez astazi si sa o refac corect cu cota de TVA 19%, datata cu ziua de astazi?"
 
Factura emisa eronat,  transmisa in sistem, trebuie stornata la data constatarii erorii, fiind urmata de emiterea unei facturi corecte, prin colectarea TVA conform precizarii din intrebarea formulata, factura ce va fi, de asemenea, transmisa prin sistemul electronic.
 
Factura de corectie trebuie sa cuprinda o referire la factura initiala. Fiind emisa prin sistemul RO e-factura, trebuie sa cuprinda  numarul si data (BT-25 - “Referinta factura precedenta" si BT-26 - “Data de emitere a facturii anterioare").
 
Spre deosebire de factura initiala care are codul 380 (factura comerciala), factura de stornare are codul 381 (denumita Nota de creditare, chiar daca se emite in negru) si factura de corectie are codul 384. Fiind emisa la data constatarii erorii, factura corectata cod 384 nu are  acelasi numar ca al facturii initiale cod  380. Practic, factura corectata este o factura noua. Data facturii cod 384  emise conform prevederilor art.330 alin. 1 lit) b din Codul Fiscal este data efectuarii corectiei.    

 
Valoarea facturii de stornare si valoarea facturii de corectie se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru perioada fiscala in care se efectueaza corectia, document ce sta la baza raportarii fiscale prin decontul de TVA cod 300 si a raportarii informative cod 394.
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, atat factura emisa eronat initial, cat si factura emisa corect ulterior, ambele transmise si primite prin sistemul RO e-Factura, trebuie inregistrate in evidenta contabila si fiscala, atat de catre emitent, cat si de catre destinatar.

Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile