search
conta.ro cauta meniu
search

Corectarea erorilor din situatiile financiare anuale: ce este important sa cunoasteti

Intr-un articol recent publicat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, consultantul fiscal Ionut Jinga abordeaza un subiect de mare interes pentru profesionisti: corectarea erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale.
 
Potrivit Legii contabilitatii nr.82/1991, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
 
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 543/2017, O.M.F.P. nr.894/2017 si O.M.F.P. nr.995/2017 modifica si completeaza Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridicefara scop patrimonial.
 
Conform noilor proceduri, corectarea situatiilor financiare se va efectua pana la data maxima de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale ale exercitiului financiar urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarilor contabile anuale la care s-au constatat erori.
 
Procedura de corectare a erorilor din situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatoriie conomici se aplica in cazul in care operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial depun la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale, respectiv raportaricontabile anuale, pentru aceeasi perioada de raportare cu cea corespunzatoare depunerii initiale.
 
Depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor mentionate in aceasta procedura, nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile.
 
Erorile pentru corectarea carora se poate depune un alt set de situatii financiare anuale pentru aceeasi perioada de raportare se refera strict la:
 
a) denumirea entitatii raportoare;
a1) codul unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b) activitatea CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c1) indicatori raportati prin formularul „Bilant“/„Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii“, daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu: act constitutiv, contracte etc.);
d) numarul de salariati si/sau alti indicatori raportati prin formularul „Date informative“.

Constituie obiect al corectarii, conform prezentei proceduri, si situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.
 
Constituie, de asemenea, obiectul corectarii si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
 
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate,precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;

b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica atuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.);

c) intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.

Erorile contabile, asa cum sunt definite la pct. 66 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014,cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la pct. 55 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.969/2007, cu modificarile ulterioare, se corecteaza potrivit reglementarilor respective.
 
Entitatile care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/ 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, corecteaza erorile contabile conform prevederilor pct. 134 din reglementarile respective.
Ca urmare, in cazul corectarii acestora nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale corectate.

Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici