search

Corectia stocurilor de marfa. Aducerea la valoarea corecta si consecinte


La o societate cu 2 puncte de lucru comert en detail si un punct de lucru depozit en gros, dintr-o eroare contabila, intrarea de marfa in depozitul en gros s-a facut cu adaos, ca si pentru marfa cu amanuntul. Vom vedea cum se procedeaza in acest caz, deoarece stocul de marfa la gestiunea depozit arata o valoare eronata, fiind inregistrata cu tot cu adaos, si deci o valoare mai mare decat ar trebui. De asemenea, vom stabili cum se procedeaza pentru a aduce stocul de marfa din
gestiunea en gros la valoarea corecta si care sunt consecintele acestor inregistrari eronate.

In plus, excluzand varianta furatului din gestiune, vom incerca sa identificam care ar putea fi cauzele pentru care  atat la gestiunea comert cu amanuntul, cat si la gestiunea en gros, stocurile faptice nu bat cu cele scriptice. Vom vedea astfel car este varianta este mai avant joasa la descarcarea gestiunii: descarcarea la sold sau la vanzari, in cazul comertului cu amanutul.

SOLUTIE CONTABILA

Evidenta contabila pentru cele trei puncte de lucru se tine pe analitice distincte pentru fiecare punct de lucru.

De exemplu, 3711, 3781, 44281 - punct de lucru X - en detail; 3712, 3782, 44282 - punct de lucru Y - en detail; 3713 - punct de lucru depozit en gros. Daca de acum inainte se inregistreaza marfa in depozitul en gros la pret de achizitie fara TVA (fara adaos), aceasta inseamna modificarea de politicilor contabile in cursul anului, ceea ce presupune o just ificare pentru care aplicarea noii politici contabile ofera informatii credibile si mai relevante.

De altfel, la punctul 23 alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu
Directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, se mentioneaza ca "nu este indicat pentru entitate sa continue sa evidentieze in contabilitate, in aceeasi maniera, o tranzactie sau un alt eveniment, daca politica adoptata nu mentine caracteristicile caliative de relevanta si credibilitate. Nu este indicat pentru entitate sa-si lase politicile contabile nemodificate atunci cind exista alternative mai relevante si mai credibile. "

Aceasta modificare va fi prezentata in notele explicative la situatiile financiare ale anului 2011.
Pentru a reglementa situatia cu stocul de marfa din depozitul engros, trebuie efectuate urmatoarele operatiuni:
- inventarierea tuturor marfurilor din acest depozit;
- stabilirea pretului de achizitie fara TVA al fiecarui produs in parte, care se obtine din NIR si din factura de achizitie;
- stabilirea valorii stocului de marfa la pret de achizitie fara TVA;
- efectuarea inregistrarilor contabile de aducere a valorii stocului din contabilitate la nivelul celui rezultat din inventariere.

EXEMPLU
Presupunem urmatorul exemplu:

Valoarea stocului de marfa obtinut prin inventariere la pret de achizitie fara TVA: 2.000 lei.
Valoarea stocului de marfa din contabilitate, la pret de vanzare (cu adaos): 3.000 lei (sold debitor din balanta la contul 371 analitic depozit en gros).

Valoarea adaosului comercial aferent ace stul stoc: 419 lei (sold creditor din balanta la contul 378 analitic depozit en gros).
Valoarea TVA neexigibila aferenta acestui stoc : 581 lei (sold creditor din balanta la contul 4428 analitic depozit en gros).
Inregistrarile contabile, pe baza exemplului de mai sus, sunt:
371 = 378 - 419 lei (minus)
371 = 4428 - 581 lei (minus)
De aici ar trebui sa rezulte, in contabilitate, sold final 371 analitic depozit en gros la nivelul de 2.000 lei, adica la valoarea la pret de achizitie fara TVA, conform inventarului.

Daca aceste valori ale stocului nu sunt egale, se va aduce soldul contului 371 din contabilitate la nivelul soldului rezultat prin inventariere, astfel: 607 = 371 cu suma in plus sau in minus, in functie de diferenta.

Consecinta faptului ca la gestiunea en gros evidenta stocului s-a tinut prin metoda global-valorica ar putea fi amenda pentru netinerea fiselor de magazie pe fiecare produs in parte.

Cauzele pentru care stocurile faptice nu bat cu cele scriptice ar putea fi:
- inventariere defectuoasa
- neinregistrarea in contabilitate a rezultatelor inventarierii anuale sau inregistrarea acestor diferente in mod defectuos
- erori de calcul la descarcarile de gestiune
- erori de calcul la NIR la valoarea marfurilor la pret cu adaos
- erori la inregistrarile contabile pentru intarile de marfa
- erori la livrarile de marfa (de exemplu, clientul solicita 2 pachete de biscuiti, i se inmaneaza 3 si pe casa de marcat se bat 2 in loc de 3)
- neinregistrarea in contabilitate a perisabilitatilor (unele marfuri scad cantitativ  - fructe, legume)
- marfuri degradate cantitativ pentru care nu s -au facut formele de scoatere din gestiune si din contabilitate
- si altele, in functie de specific.

Conform art. 160 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, coeficietul de repartizare se aplica asupra valorii bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, ca urmare, descarcarea se face la vanzari.



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile