search

Creante neincasate: tratamentul fiscal si contabil

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Articolul de fata aduce in discutie o serie de aspecte teoretice si practice privind tratamentul contabil si fiscal aferent creantelor neincasate. Vom afla cum se procedeaza pentru deducerea legata de facturile neincasate si care este regimul TVA la aceste facturi.
 

Tratament fiscal aplicabil creantelor neincasate

Conform art. 25 alin. 4 lit. h) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca sunt cheltuieli nedeductibile, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
 
- punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
- procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
- debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
- debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesori
- debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
- au fost incheiate contracte de asigurare;

In situatia in care nu va incadrati la niciuna din situatiile mentionate la pct. 1-6, si nu ati constituit ajustari pentru pierderi din depreciere creante, astfel cum se precizeaza la art. 26 alin. 1 lit. c), cheltuiala cu scaderea din evidenta a creantei neincasate este nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal.
 
Daca in schimb va incadrati la unul dintre situatiile mentionate mai sus (spre exemplu, clientul dvs. a intrat in faliment), atunci aveti dreptul sa deduceti cheltuiala cu scaderea din evidenta a creantei neincasate la calculul impozitului pe profit.
 
Din punct de vedere TVA, potrivit prevederilor de la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, se ajusteaza baza impozabila in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
 
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa.
 
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.

Creante neincasate - monografie contabila

Ca si tratament contabil, in situatia in care nu ati constituit ajustari pentru depreciere creante conform prevederilor art. 26 alin. c), vom avea urmatoarea monografie contabila:
 
1. Inregistrarea creantei in client incerti si in litigiu:
 
4418,,Clienti inceri sau in litigiu''   = 4111,Clienti''
 
2. Scaderea din evidenta a creantei neincasate:
 
654 ,,Pierderi din creante si debitori diversi’’     =     4118 ,,Clienti incerti sau in litigiu’’        Valoarea din factura fara TVA  
 
4118,,Clienti incerti sau in litigiu’’    =    4427 ,,TVA colectata’’       TVA cu semnul minus 
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice