search

Creditare societate: poate primi imprumuturi de la persoane fizice si juridice independente de aceasta?

Finantarea este esentiala pentru dezvoltarea unei societati comerciale. Veti afla de la specialistii PortalContabilitate.ro daca exista posibilitatea ca o societate comerciala sa obtina imprumuturi de la persoane fizice sau juridice care nu au nici o legatura directa cu aceasta. 

O societate poate primi imprumuturi de la persoane fizice si juridice independente de aceasta?

Intrebare: O societate comerciala poate primi imprumut in bani de la o persoana fizica sau persoana juridica (nu societate de credit) care nu are nici o calitate in societatatea imprumutata?"
 
Raspuns:
Conform art. 2.158 alin. 2 din Noul Cod civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
 
De aemenea, potrivit art. 5 alin. 1 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este interzis oricarei persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica, ce nu este institutie de credit, sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora.
 
De asemenea, conform art. 3 alin. 1-2 din Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, BNR-ul este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional, caz in care va avea in vedere aspecte precum:desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.
 
In acelasi sens este si punctul de vedere al BNR conform caruia operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa reglementarilor speciale in materie de TVA.
 
Cu alte cuvinte, o persoana fizica sau juridica poate acorda un imprumut unei societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional), mai ales ca cele doua societati sunt societati afiliate.
 
Nu exista obligativitatea perceperii de dobanzi, dar persoanele juridice romane care acorda imprumuturile trebuie sa justifice economic si fiscal neperceperea de dobanzi avand in vedere si prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
 
Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la nivelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
 
Principiul valorii de piata pentru dobanda perceputa este aplicabil si in cazul societatii care primeste imprumuturile de la persoanele afiliate (persoana fizica straina asociata si persoana juridica romana asociata) deoarece in situatia in care acest principiu nu este respectat autoritatile fiscale vor putea ajusta suma cheltuielilor cu dobanda pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
 
Cu alte cuvinte, pentru societatea care primeste imprumuturile nu exista implicatii fiscale daca imprumutul ar fi acordat fara dobanda (nu exista cheltuieli cu dobanda). Implicatii ar putea interveni doar daca imprumutul ar fi acordat cu o dobanda peste nivelul pietei, caz in care organele fiscale vor putea ajusta, in sensul diminuarii, cheltuielile cu dobanzile.
 
In concluzie, o societate poate primi imprumuturi de la persoane fizice si juridice independente de societate, creditarea insa sa fie ocazionala, deoarece in caz de activitate permanenta/repetitiva, creditorii necesita sa fie autorizati BNR.

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile