search

Creditul pentru o afacere: ce este si cum se poate obtine

Atunci cand o afacere este la inceput de drum sau atinge un anumit punct de dezvoltare, are nevoie in principal de sustinere financiara. Daca aceasta nu exista din capital propriu, ea poate sa vina din partea institutiilor bancare sub forma unor microfinantari sau credite IMM pentru afaceri mici si mijlocii.


Ce este un credit IMM?

Un credit IMM este un instrument de creditare pus la dispozitie de catre institutiile bancare persoanelor juridice si reprezinta capitalul necesar care poate fi accesat de catre o afacere in vederea finantarii activitatii ei.


Creditul IMM este una dintre cele mai eficiente si populare modalitati de obtinere a unei finantari pentru o firma, indiferent de stadiul de dezvoltare in care se afla, de domeniul in care activeaza sau de forma sa de organizare.


Principalele caracteristici ale unei finantari oferite de catre institutiile bancare sunt reprezentate de satisfacerea nevoilor antreprenorului, generarea de valoare adaugata afacerii si indeplinirea cumulativa a conditiilor solicitate de catre institutia bancara finantatoare.

Care sunt modalitatile de obtinere a unui credit IMM?

In prezent, piata autohtona ofera numeroase modalitati de finantare a unei afaceri care sa satisfaca nevoile acesteia, fie ca ele se refera la dezvoltare prin deschiderea unui nou sediu sau achizitia de noi echipamente sau plata unor datorii catre furnizori.


Un credit IMM se poate obtine prin aplicarea pentru o astfel de finantare direct la institutiile bancare sau prin intermediul platformelor si site-urilor online puse la dispozitie de unele institutii pentru antreprenori.


In timp ce modalitatea de a aplica direct la institutiile bancare presupune mai multe deplasari fizice pe tot parcursul aprobarii finantarii, modalitatea online de aplicare pentru un credit IMM este una mult mai facila si aleasa de catre cei mai multi antreprenori. In functie de institutia aleasa, un credit IMM poate fi aprobat online in mai putin de 24 de ore, cu minimum de documente solicitate si fara nevoia de a dispune de garantii materiale sau de timpul necesar deplasarilor fizice in agentii.


Un astfel de credit IMM online cu proces rapid de aprobare si consultanta inclusa ofera antreprenorului avantajul de a-si concentra atentia asupra dezvoltarii firmei, fara a mai fi nevoit sa petreaca timp fizic la ghisee sau birouri de consultanta.


Ce documente sunt necesare pentru obtinerea unui credit IMM?

Pentru obtinerea unui credit online pentru afaceri IMM, este necesara o documentatie redusa, care trebuie incarcata pe platforma sau site-ul pus la dispozitie de catre institutia finantatoare. In functie de aceasta, se decide aprobarea creditului. Documentatia consta in:

  • act constitutiv;
  • certificat de inregistrare;
  • cartea de identitate a administratorului;
  • extras de cont;
  • ultima balanta de verificare.

Pentru obtinerea unui credit IMM prin deplasare fizica in agentii, in functie de institutia bancara, pe langa documentele mentionate mai sus, se pot cere documente suplimentare care sa contribuie la procesul de acordare a creditului. Toate informatiile referitoare la documentele necesare si la procesul de aprobare sunt puse la dispozitie de catre consultantul institutiei care se ocupa de acordarea creditului.


Care este diferenta dintre un credit IMM si o microfinantare?

Microfinantarea este o modalitate de finantare care se adreseaza exclusiv firmelor mici si mijlocii. Ea presupune indeplinirea anumitor conditii de eligibilitate, precum asigurarea unui flux continuu de numerar si dispunerea de active suficiente. Spre deosebire de obtinerea unui credit IMM, obtinerea unei microfinantari necesita o documentatie destul de riguroasa, iar procesul de aprobare are loc in intervale de timp mai indelungate decat in cazul aprobarii creditelor IMM online.


Prin solicitarea unui credit IMM, finantarea unei firme poate avea loc intr-un interval de timp foarte scurt datorita mediului online si a numarului redus de documente solicitate de catre institutiile bancare. In acest mod, antreprenorii se pot concentra asupra oportunitatilor si a modalitatilor de dezvoltare a firmei fara a-si face griji cu privire la capitalul necesar desfasurarii actiunilor intreprinse pentru dezvoltarea activitatii firmei.


Sursa foto: Shutterstock

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice