Articolul de astazi face referire la verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice de catre inspectorii ANAF. In acest sens, inainte de inceperea inspectiei fiscale, ANAF va notifica persoanele fizice identificate cu risc fiscal ca va urma o verificare a situatiei fiscale personale.
Astfel, se ofera posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, a depunerii sau corectarii declaratiilor fiscale. Practic, persoanele fizice au posibilitatea sa isi corecteze situatia fiscala in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii. Pana la expirarea acestui termen, organul fiscal central nu va intreprinde nicio actiune in vederea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
Activitati preliminare pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice sunt analiza de risc, notificarea de conformare si selectarea persoanelor care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.
Fac exceptie de la notificarea de conformare:
a) persoanele fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale, ca urmare a derularii unor programe/proiecte de crestere a conformarii fiscale in cadrul carora acestea au fost notificate cu privire la riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile si la posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, a depunerii sau corectarii declaratiilor fiscale;
b) persoanele fizice care fac obiectul unei verificari a situatiei fiscale personale si pentru care s-a dispus extinderea verificarii la perioade fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de verificare initial;
c) persoanele fizice care fac obiectul refacerii verificarii situatiei fiscale personale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;
d) persoanele fizice care au facut obiectul unei verificari documentare realizate de organele fiscale competente sa exercite verificarea situatiei fiscale personale, in situatia in care, in temeiul art. 149 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vederea respectarii prevederilor legale, se dispune masura de declansare a unei verificari a situatiei fiscale personale.
Iata, mai jos, care este modelul notificarii de conformare prevazut de OPANAF nr. 417/2023 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora. OPANAF nr. 417/2023 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 292/07.04.2023.
Domnului/Doamnei: ................................................................................., CIF: ......................................................, adresa:
localitatea: ................................................, bd./str. .................................................... nr. ....., bl. ....., sc. ...., et. ....., ap. ....,
judetul/sectorul ............., cod postal ................
Stimate domn/Stimata doamna,
In temeiul art. 138 alin. (2) lit. b) si al art. 1401 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, va notificam urmatoarele:
Ca urmare a efectuarii analizei de risc, ati fost identificat/a cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 138 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada ......... — ........... . Diferenta semnificativa (riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile) a fost determinata prin compararea veniturilor declarate de catre dumneavoastra sau de catre platitorii de venit/intermediari pentru dumneavoastra cu veniturile estimate ca fiind realizate de dumneavoastra pe baza urmatorilor indicatori fiscali si patrimoniali:
.....................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................
Astfel, in situatia in care ati obtinut venituri pentru care exista obligatia declararii si pe care nu le-ati declarat, in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei notificari, aveti posibilitatea reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale pentru aceasta perioada.
Totodata, in termenul mentionat anterior, aveti posibilitatea sa ne transmiteti o informare referitoare la rezultatele reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, daca ati depus sau ati corectat declaratiile fiscale pentru aceasta perioada, dovada depunerii la organul fiscal central in raza caruia aveti stabilit domiciliul fiscal.
Pana la expirarea acestui termen, organul fiscal central nu va intreprinde nicio actiune in vederea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
De asemenea, va comunicam faptul ca depunerea sau corectarea declaratiilor ca urmare a prezentei notificari nu impiedica organul fiscal sa va selecteze pentru efectuarea unei actiuni de verificare a situatiei fiscale personale, insa numai dupa implinirea termenului mentionat anterior.
Precizam ca organul fiscal central are dreptul de a efectua verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice rezidente fiscal in Romania in perioada supusa verificarii, cu privire la impozitul pe venit. Conform art. 117 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile a caror sursa nu a fost identificata constatate in cadrul verificarii situatiei fiscale personale se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor (dobanzi si penalitati de nedeclarare).
Informatii suplimentare cu privire la prezenta notificare puteti obtine telefonic prin apelarea nr. ....................... .
Prezenta notificare nu reprezinta act administrativ fiscal in sensul prevederilor art. 1 pct. 1 din Legea nr. 207/2015 privind
Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim.
Conducatorul structurii competente,
............................................................................
(functia, numele, prenumele, semnatura si stampila)
Periodicitatea emiterii notificarii poate fi anuala, trimestriala sau la momentul identificarii persoanelor fizice prevazute la art. 113 alin. (1) lit. b).
Notificarile editate pe suport hartie vor fi emise in doua exemplare, din care:
a) exemplarul 1, semnat de conducatorul structurii competente, se comunica persoanei fizice;
b) exemplarul 2, semnat de persoana/persoanele desemnata/desemnate pentru intocmire, avizat de seful de serviciu coordonator si aprobat de conducatorul structurii competente emitente, se comunica organului fiscal central in a carui raza are stabilit domiciliul fiscal persoana fizica notificata, in vederea arhivarii la dosarul fiscal.
Structura competenta emitenta informeaza organul fiscal central in a carui raza are stabilit domiciliul fiscal persoana fizica notificata, cu privire la notificarea de conformare transmisa acesteia.
Notificarea poate fi emisa si in forma electronica. In situatia in care notificarile se emit in forma electronica, intocmirea, avizarea, aprobarea si arhivarea acestora se realizeaza exclusiv in mediul electronic. Comunicarea catre persoana fizica se efectueaza prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta. In situatia in care, din motive tehnice sau de alta natura, comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta nu este posibila, se procedeaza la listarea unui exemplar al notificarii care contine doar semnatura conducatorului structurii emitente, in vederea comunicarii catre persoana fizica prin utilizarea altor mijloace legale de comunicare.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<