search
conta.ro cauta meniu
search

Cum se calculeaza si se distribuie dividendele: Studiu de caz

O firma inregistreaza in contul 1171 un profit nerepartizat ramas din anul anterior. Pana la data de 1 iulie 2025, societatea avea un singur asociat, care detinea 100% din partile sociale si, implicit, dreptul integral asupra dividendelor. Incepand cu 1 iulie 2025, structura asociatilor se modifica prin cooptarea unui al doilea asociat.
 
In acest context apare intrebarea practica: are dreptul cel de-al doilea asociat sa incaseze dividende din profitul realizat in anul precedent, perioada in care nu era inca parte din structura societatii?
 
Raspuns:
 
Cel de al doilea asociat are dreptul la dividende potrivit cotei de detinere in capitalul social.
 
Dividendele reprezinta o parte din profitul unei societati distribuit actionarilor (celor care detin actiuni) sau asociatilor (celor care detin parti sociale) proportional cu participarea lor la capitalul social.
 
Conform art. 7(11) din Codul Fiscal, dividendul este o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
 
Potrivit Legii societatilor nr. 31/1990:
- Art. 67 (1): Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat, constituie dividend.
- Art. 67 (2): Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial (pe baza situatiilor financiare interimare) si anual (dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale).

Cum se distribuie si cum se calculeaza dividendele?

Dividendele se distribuie in functie de deciziile adunarii generale a actionarilor sau a asociatilor, urmand procedurile legale si statutare ale companiei. Calculul dividendelor se face pe baza profitului net realizat, dupa deducerea cheltuielilor si rezervelor obligatorii.

 
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Incepand cu anul 2018, se pot realiza si repartizari interimare de dividende (trimestrial) care se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati, conform art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.
 
Acesta repartizare trimestriala a profitului, se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad pierderile reportate si sumele depuse in rezerve, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala, conform art. 28 alin. 8 indice 1) din Legea contabilitatii nr. 81/1992.

Informatii oferite in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile