search

Cum au ajuns tichetele cadou cel mai folosit beneficiu pentru salariati, de Craciun

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Salariatii romani au motive de optimism de sarbatori: conform unui studiu* recent, peste 80% dintre companii intentioneaza sa ofere salariatilor recompense de Craciun. Majoritatea, adica 52% din companii, recurg la solutia tichetelor cadou. De ce?

Tichete & carduri cadou = costuri mult mai mici pentru companii

Pentru companii, este mai usor si mai eficient financiar sa ofere prime de Craciun, sub forma de tichete si carduri cadou, decat alte prime de orice fel in alte perioade ale anului.

Tichetele si cardurile cadou oferite de Craciun salariatilor, in limita sumei de 150 lei/ beneficiar, sunt scutite de taxe salariale si patronale.

Potrivit Legii 193/2006, precum si prin Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, tichetele cadou se pot acorda propriilor salariati, in beneficiul copiilor minori ai acestora, la cateva sarbatori majore de peste an, si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Tichetele cadou pentru cheltuieli sociale sunt tratate ca venituri salariale, asupra sumelor acordate aplicandu-se doar impozitul pe venit, de 16%, platibil de catre salariat, conform prevederilor OUG nr. 58/2010.

Iata cele 9 taxe salariale si patronale care se aplica atat salariilor, cat si bonusurilor obisnuite, in cash si de care tichetele cadou sunt scutite de Craciun in limitele specificate:
-    Taxe patronale (achitate de compania angajatoare): CAS (contributia la asigurarile sociale) 20.8 %, CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate)  5.2%, Fond de somaj 0.5 %, FNUASS 0.85 %, Fond de risc si accidente minim 0.4 %, Fond creante salariale 0.25 %    
-    Taxe salariale (achitate de angajat): CAS individual 10.5 %, Fond de somaj 0.5 %, Asigurari de sanatate 5.5 %.

Fiind scutite de aceste taxe, tichetele si cardurile cadou au un cost final cu pana la 35% mai mic pentru companii, fata de varianta acordarii de prime sau bonusuri cash.

Cadoul-cameleon : Ce poti cumpara cu tichete cadou si de unde

Orice, in zeci de mii de magazine.
Tichetele cadou pot fi cheltuite in zeci de mii de magazine, pentru a cumpara orice isi doreste fiecare: atat produse alimentare, cat si orice alt tip de cadouri (moda & accesorii, cosmetice, produse pentru copii, articole sportive, decoratiuni si mobilier, carti, IT, electronice, bricolaj, servicii etc.).

Tichetele cadou sunt in prezent pe locul al treilea in topul celor mai utilizate beneficii extrasalariale in Romania

Ce sunt si cum functioneaza cardurile cadou

O varianta mai moderna a tichetelor-cadou este cardul cadou Compliments, unic in prezent in Romania. Cardurile cadou au acelasi cadru fiscal si aceleasi beneficii financiare ca si tichetele cadou, avand in plus beneficiile obisnuite ale cardurilor.
Cardurile Compliments® functioneaza similar cu cardurile bancare, operand pe platforma Mastercard. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor (salariatilor) comisioane de administrare de cont.

"Cardurile cadou Compliments sunt solutia cea mai potrivita pentru companiile ai caror salariati sunt tentati de nou si inovatie. Avantajul logistic si administrativ al cardurilor este de asemeni un factor important pentru companii", declara Iulian Alexe, Director Marketing Edenred Romania.

Top 3 diferente intre tichetele cadou si tichetele de masa

-    Tichetele cadou reprezinta o recompensa, un stimul din partea companiei (si pot fi cheltuite pentru orice fel de produse sau servicii), in timp ce tichetele de masa sunt o alocatie individuala zilnica de hrana (pot fi cheltuite doar pentru produse alimentare).

-    Tichetele cadou oferite salariatilor sunt scutite de taxe salariale si patronale doar in limita sumei de 150 de lei/beneficiar si doar cu anumite ocazii: Craciun, Paste, 1 Iunie, 8 martie. Tichetele de masa sunt scutite de taxe pe tot timpul anului, in limita de sumei de 9 lei pe zi lucratoare.

-    Tichetele si cardurile cadou pot fi oferite de companii nu doar salariatilor, ci si clientilor, potentialilor clienti sau partenerilor de afaceri (in acest caz nu se mai pune problema taxelor salariale si patronale, iar tichetele cadou sunt incadrate la cheltuieli de promovare sau protocol). Tichetele de masa pot fi oferite doar salariatilor incadrati cu contract individual de munca.

Alte tipuri de tichete pentru salariati in Romania

Pe langa tichetele Ticket Cadou® si cardurile Compliments®, alte tipuri de tichete emise in Romania de Edenred sunt tichetele de masa Ticket Restaurant®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, tichete de cresa Ticket Cresa®, tichete de ingrijire medicala Ticket Medica®, tichete de vacanta Ticket Vacanta®.

Tipuri de tichete in alte tari

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, in SUA si in America de Sud, exista o mare diversitate de tichete si carduri pentru salariati sau comunitati sociale, prin care se incurajeaza imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor, se determina stimularea unor sectoare economice cheie si se diminueaza platile informale in acele sectoare economice.

-    Tichete si carduri de servicii pentru copii (se pot plati babysitteri, manuale scolare, rechizite, servicii afterschool, tabere scolare etc.) - in Marea Britanie, Italia etc.
-    Tichete pentru plata muncilor prestate la domiciliu (salariatii pot plati serviciile prestate de menajere, electricieni, zugravi etc.) - in Franta, Belgia, Italia
-    Tichete pentru ingrijirea persoanelor aflate in intretinerea salariatilor (de exemplu servicii medicale sau de asistenta la domiciliu pentru parinti/rude in intretinere)
-    Tichete si carduri pentru transport la/ de la locul de munca (metro, autobuz, tren etc.) - Spania, SUA etc.
-    Tichete si carduri pentru sport si cultura (acces la centre sportive, la muzee, teatre etc.) - Finlanda, Franta etc.

Edenred este cel mare emitent de tichete si carduri pentru companii, salariati si comunitati, atat in Romania, cat si la nivel international.

Nota:
*Sursa: Studiu PayOut & Zucchetti Romania (www.payout.ro/blog)

--------
Edenred, compania care a inventat tichetele de masa Ticket Restaurant® si leaderul mondial in servicii preplatite adresate companiilor, concepe si furnizeaza solutii care faciliteaza viata salariatilor si imbunatatesc eficienta organizatiilor.
Garantand utilizarea fondurilor alocate strict in scopul caruia ii sunt destinate, aceste solutii permit organizatiilor sa isi organizeze mai eficient activitatea in sfera:
•    Beneficiilor pentru angajati (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket CESU, Childcare Vouchers, etc.)
•    Managementului cheltuielilor profesionale (Ticket Car, Ticket Clean Way, etc.)
•    Programelor de motivare si recompensare (Ticket Cadou, Card Compliments, Ticket Compliments, Ticket Kadéos, etc.)
Grupul Edenred sustine si institutiile publice in managementul programelor sociale.
Listata la bursa NYSE Euronext Paris, Edenred activeaza in 39 de tari, avand 6 000 de angajati, aproape 580 000 companii si organizatii client, 1.3 milioane de parteneri afiliati si 36.2 milioane de beneficiari. In 2011, volumul total emis de Edenred a fost de 15.2 miliarde de euro, din care 58% a fost generat in tarile in curs de dezvoltare.
Ticket Restaurant® si celelalte denumiri comerciale ale produselor si serviciilor Edenred snt marci inregistrate ale Grupului Edenred.


Contact
Cristina Hlinschi, Sense Marketing - Tel : +4 0745 108 852 - cristina@sensemarketing.ro



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice