search

Cum functioneaza TVA-ul si cum se contabilizeaza?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Cele mai multe companii din Romania, indiferent de sectorul lor de activitate, sunt inregistrate in scopuri de TVA. Daca tocmai v-ati deschis o afacere si urmeaza sa va inregistrati pentru TVA, cel mai recomandat este sa discutati cu un contabil pentru a va ajuta sa alegeti cea mai potrivita metoda de contabilizare a TVA-ului pentru situatia personala. De la metoda standard de contabilizare a TVA-ului, la schema de casa si pana la utilizarea unui software modern, exista mai multe modalitati prin care puteti tine evidenta TVA-ului. Diferitele scheme de contabilizare a TVA-ului se potrivesc doar anumitor tipuri de afaceri. Cu alte cuvinte, nu exista o metoda universala care sa se potriveasca tuturor tipurilor de afaceri, mai ales ca exista diferente de cote de TVA de la o afacere la alta. Luati in considerare tipul afacerii pe care o conduceti, cifra de afaceri pe care ati atins-o si colaborati cu un contabil care cunoaste toate avantajele si dezavantajele tuturor modalitatilor de contabilizare a TVA-ului. Totodata, nu uitati ca dimensiunea afacerii pe care o conduceti poate afecta si alegerea pe care o veti face. 

Cum functioneaza TVA-ul in cazul unei tranzactii?

Spre deosebire de impozitul pe vanzari, sistemul de TVA este mai complex. De exemplu, un producator de componente electronice cumpara materii prime fabricate din diferite metale de la un furnizor. Furnizorul de metale este vanzatorul in acel moment al lantului de productie. Pentru o taxa de TVA de 19%, furnizorul percepe producatorului pretul sau plus TVA-ul de 19% pe care il va trimite guvernului. La randul sau, producatorul foloseste materiile prime cumparate de la furnizorul de metale pentru a crea componente electronice, pe care le va vinde apoi unei companii producatoare de telefoane mobile solicitand pretul sau plus taxa de TVA pe care trebuie sa o achite guvernului, plus taxa de TVA pe care a platit-o anterior furnizorului de metale. Compania producatoare de telefoane mobile adauga valoare producand telefoanele sale mobile, pe care le vinde apoi unui comerciant cu amanuntul de telefoane mobile solicitand pretul sau, plus taxa de TVA pe care trebuie sa o trimita guvernului, plus taxa de TVA pe care a platit-o producatorului de componente electronice. In cele din urma, retailerul vinde un telefon mobil unui consumator solicitand pretul sau, plus TVA-ul pe care trebuie sa il plateasca guvernului, plus TVA-ul pe care l-a platit anterior. In cazul in care vorbim de o cota standard de TVA de 19%, atunci TVA-ul platit la fiecare punct de vanzare pe parcurs reprezinta 19% din valoarea adaugata de catre vanzator.
 
Ce evidente trebuie sa pastrati pentru contabilizarea TVA-ului?

Odata ce ati depasit pragul de inregistrare, devine obligatoriu sa va inregistrati in scopuri de TVA, iar odata inregistrat, va trebui sa tineti evidenta contabila a TVA-ului. In prezent, puteti opta pentru programe digitale care va pot facilita tinerea evidentei TVA-ului, oferindu-va mai multe informatii utile, precum verificarea codurilor fiscale, daca firmele cu care colaborati sunt platitoare de TVA, daca au platit TVA la incasare sau daca au aplicat un alt tip de TVA. In plus, este recomandat sa va pastrati toate evidentele in format digital, fie folosind un software, fie o foaie de calcul. Daca nu reusiti sa contabilizati cu exactitate TVA-ul, puteti primi amenzi semnificative. Depunerea cu intarziere, plata intarziata si informatiile incorecte pot fi, de asemenea, sanctionate puternic. In timp ce un program digital poate automatiza gasirea, salvarea si raportarea datelor, un contabil va poate ajuta sa fiti in conformitate cu legea, simplificand astfel depunerea impozitelor. 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice