search
conta.ro cauta meniu
search

Cum inregistram in contabilitate asigurarile de viata platite pentru angajati?

In activitatea departamentelor financiar-contabile, tratamentul fiscal si contabil al asigurarilor de viata suportate de angajator pentru salariati reprezinta un aspect important ce necesita o atentie deosebita. Avand in vedere ca aceste beneficii pot face parte din pachetele salariale oferite angajatilor, este esential ca specialistii contabili sa cunoasca atat implicatiile fiscale privind impozitul pe profit al firmei, cat si pe cele privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de salariati. Totodata, o intelegere clara a modului de reflectare in contabilitate este necesara pentru respectarea normelor legale in vigoare.
 
Intrebare: "Care este tratamentul fiscal, din punctul de vedere al impozitului pe profit si din punct de vedere al impozitului pe venit salariat, in cazul asigurarilor de viata suportate de angajator pentru salariatii proprii? In corelatie cu raspunsul la prima intrebare, care este monografia contabila pentru inregistrarea acestora?"
 
Potrivit prevederilor de la art. 76(3) lit. g) din Codul fiscal, avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
(..)
 
g) primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (41) lit. f);
 
Conform art. 12 alin.(3) lit. h) din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal Capitolul III, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:
(..)
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate (angajator), pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
Primele de asigurare de viata nu se incadreaza la art. 76 alin. (4 ind. 1) lit. f) astfel ca primele de asigurare de viata platite de angajator pentru salariati sunt considerate avantaje in natura si se includ in venitul impozabil al salariatului, indiferent de valoarea lor.

 
Din punct de vedere al angajatorului, cheltuiala este deductibila fiscal, avand in vedere prevederile de la art. 25(2) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca:
(2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Monografie contabila

Pentru inregistrarea in contabilitate va propun urmatoarea monografie contabila:
 
Contributia societatii la asigurarile de viata se inregistreaza:
4282 = 401( sau 462) valoarea asigurarii
 
Plata contributiei:
401( sau 462) = 5121 valoarea asigurarii
 
Recunoasterea cheltuielii cu avantajul in natura:
6421 = 421 valoarea asigurarii
 
Retineti contributii la nivelul salariului brut valoarea asigurarii de viata platita pentru salariat:
421 = %
4315
4316
444
 
Retinerea avansului acordat sub forma avantajului in natura:
421 = 4282 valoarea asigurarii


Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile