search

Cum justificam cheltuielile de protocol. Ce trebuie sa stie orice contabil

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Aproape ca nu exista firma care sa nu aiba cheltuieli de protocol intr-un an. Acestea se realizeaza, de obicei, in scopul desfasurarii de mese de afaceri, receptii, dineuri, vizite sau alte evenimente de acest tip.
 
Si sumele cheltuite ocazional pentru salariati cu apa minerala ori plata, cafea si ceai sunt considerare cheltuieli de protocol.

Expertul contabil Vera Constantin ne prezinta in randurile de mai jos informatii utile despre justificarea acestora in contabilitate.
 
Cheltuielile de protocol se refera la cheltuielile efectuate cu diverse cadouri, mesele servite doar cu partenerii de afaceri ai firmei, in interesul companiei. Justificarea meselor servite cu partenerii de afaceri se face cu documente justificative in sensul O.M.F.P. nr. 2634/2015, dar si cu orice alt document suplimentar care vine sa confirme situatia de fapt. Pe langa facturi, bonuri, chitante este necesar sa se intocmeasca un memo justificativ in care sa se descrie natura evenimentului pentru care se vor avansa anumite sume din contul bancar al firmei, numele persoanelor participante, scopul intalnirii, contractele ce urmeaza a fi semnate etc., astfel incat concluzia sa fie una singura: oferirea  de tratatii/cadouri partenerilor de afaceri (clienti/furnizori) in scopul eficientizarii businessului.
 
Cu privire la TVA, in ceea ce priveste cadourile acordate partenerilor de afaceri, potrivit prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si pct. 7 alin. (12) lit. a) din Normele metodologice de aplicare, nu constituie livrare de bunuri, iar persoanele impozabile nu au obligatia de a colecta TVA pentru bunurile de mica valoare, acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.
 
Masa la restaurant este considerata un serviciu, din punctul de vedere al TVA, potrivit pct. 18 din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal.
 
Astfel, masa servita la restaurant impreuna cu partenerii de afaceri este considerata prestare de servicii, si nu o livrare de bunuri. In aceste conditii, nu se aplica limita valorica de 100 lei, cum se aplica in cazul cadourilor oferite partenerilor de afaceri.
 
Daca masa servita partenerilor de afaceri este justificata ca fiind acordata in scopul activitatii economice, conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, atunci TVA este deductibila integral.
 
 
Informatiile au fost preluate din Revista de Fiscalitate si Control Fiscal care va ofera cele mai recente noutati legislative, cu impact asupra fiscalitatii si contabilitatii. Cazurile prezentate, rezolvarile lor, temeiurile legale, atentionarile privind actele ce va pot fi solicitate constituie per ansamblu o strategie super-eficienta de a depasi cu bine situatiile conflictuale care se pot ivi in timpul controlului fiscal.
 
Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice