search

Cum sa automatizezi o mica afacere pentru succes pe termen lung

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?
38% dintre afaceri au prioritizat automatizarea a cel putin un proces, conform unui studiu efectuat de McKinsey. Si in Romania, aceasta metoda este din ce in ce mai des implementata de catre antreprenori, in contextul in care devine tot mai dificil sa gasesti personal calificat, iar costurile cu resursele umane sunt din ce in ce mai mari. Pe langa economia de costuri, automatizarea proceselor contribuie si la cresterea productivitatii afacerii si a calitatii produselor. Iata cateva procese pe care le poti automatiza:

1. Procesele de productie 

Indiferent de domeniul de activitate al afacerii tale, cu siguranta exista cateva activitati in procesul de productie care pot fi automatizate. Iata cum poti face asta:
- apeleaza la tehnologie software si hardware inovatoare, de la stadiul de planificare si pana la cel de finalizare a produselor;
- actualizeaza si dezvolta proceduri de lucru in concordanta cu noile procese.
 
De exemplu, sa presupunem ca detii o fabrica in care produci si asamblezi obiecte de mobilier si iti doresti un plus de productivitate in afacerea ta. In aceasta situatie, un factor important pe care trebuie sa il ai in vedere il reprezinta utilajele si tehnologia pe care le folosesti. De exemplu, pentru producerea mobilierului din PAL, poti sa investesti intr-o masina de cantuit, in functie de productivitatea dorita. De asemenea, o idee buna poate fi si investitia in utilaje care sa contribuie la asamblarea pieselor de mobilier.
 
Pentru a-ti pune planul in aplicare intr-un timp cat mai scurt, indiferent de echipamentul pe care iti doresti sa il achizitionezi sau de software-ul de care ai nevoie, poti contracta un credit pentru investitii, care:
- se poate obtine 100% online, cu un minim de documente;
- iti ofera posibilitatea de a opta pentru un scadentar flexibil;
- are rata si dobanda fixe pe toata perioada contractului.

2. Managementul resurselor umane 

Indiferent de domeniul tau de activitate, poti apela la solutii software care va pot ajuta, pe tine si pe echipa ta, sa automatizati procese precum salarizarea, gestionarea zilelor libere ale angatilor, concediile medicale, bonusurile sau pontajele.
Folosind un astfel de software de salarizare, poti reduce considerabil timpul si efortul destinate procesului de salarizare, astfel ca directiile de actiune ale departamentului pot fi concentrate asupra altor elemente principale ale afacerii. Totodata, folosirea unui astfel de software iti poate oferi avantajul de a reduce cheltuielile cu personalul. Intrucat exista multe functii ale unui astfel de software, conform dimensiunii afacerii tale, este posibil sa nu ai nevoie de un departament numeros din punctul de vedere al angajatilor.

3. Procesele administrative si logistice 

Pentru a automatiza procesele administrative si logistice, apeleaza la instrumente care sa te ajute sa gestionezi mai bine stocurile, livrarile de produse sau platile.
De exemplu, pentru administrarea magazinului online, poti sa folosesti un software care sa gestioneze cateva activitati, in locul tau: actualizarea stocurilor, mutarea produsului dintr-o categorie in alta, aplicarea sau eliminarea unor marcaje promotionale, aplicarea unor reduceri de pret etc. Un astfel de software poate face modificarile de care ai nevoie chiar si pentru cateva sute de produse simultan, deci te ajuta sa economisesti timp pe care il poti petrece implementand idei noi pentru dezvoltarea afacerii tale.
In ceea ce priveste logistica, daca ai o flota personala de automobile, poti sa folosesti un sistem de management al transportului, care sa automatizeze acest proces atat in ceea ce priveste planul de transport, cat si urmarirea, estimarea si optimizarea livrarii. De exemplu, atunci cand ai mai multe livrari, un astfel de soft poate sa creeze cel mai rapid si eficient plan de livrare, din punctul de vedere al costurilor.

4. Procese legate de promovare

In ceea ce priveste promovarea afacerii tale, poti sa automatizezi mai multe procese. De exemplu, poti automatiza comunicarile post vanzare, cu ajutorul unui software care trimite automat e-mail-uri si SMS-uri clientilor tai. Cu un astfel de software, poti sa:
- trimiti automat mesaje de confirmare a comenzii;
- anunti clientii automat, prin mesaje sau e-mail-uri, atunci cand exista modificari in timpii de livrare;
- creezi un flux post-vanzare catre client si sa ii ceri un review al produsului comandat.
 
Totodata, poti sa automatizezi si prezenta afacerii in social media. De exemplu, te poti folosi de instrumente, unele chiar gratuite, pentru a-ti programa postarile pe paginile de socializare sau pentru a rula campanii si reclame intr-un anumit interval de timp, fara ca tu sa fii nevoit sa lucrezi zilnic la acest aspect.
 
Indiferent de domeniul afacerii tale, cu siguranta exista cateva procese care pot fi automatizate. Nu uita sa iei in considerare acest lucru, atunci cand te gandesti la modalitatile eficiente prin care poti sa iti dezvolti afacerea.
 
sursa foto: freepik.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice