Cum sa fii pregatit oricand pentru un control fiscal. Cele mai importante reguli pe care ar trebui sa le respecti - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cum sa fii pregatit oricand pentru un control fiscal. Cele mai importante reguli pe care ar trebui sa le respecti

Nu exista niciun antreprenor care sa astepte cu bucurie ziua controlului fiscal. Insa acestea fac parte din viata unui antreprenor. Mai devreme sau mai tarziu vei avea parte de un control, indiferent daca exista sau nu probleme fiscale cu firma ta si indiferent daca esti pregatit pentru el sau nu. Si din moment ce controlul fiscal este inevitabil, e mult mai bine sa pregatesti firma pentru el, decat sa fii luat prin surprindere. Iata ce ar trebui sa ai in vedere:


Casa de marcat


Desi exista si exceptii, majoritatea afacerilor care intreprind activitati comerciale au nevoie de case de marcat. Iar daca afacerea ta foloseste o casa de marcat, atunci poti fi sigur ca aceasta va fi primul lucru pe care il vor verifica inspectorii in timpul unui control. De asemenea, daca lucrezi cu numerar, va trebui sa intocmesti si un registru de casa, in care ar trebui inregistrate toate incasarile si platile in numerar, efectuate prin casieria unitatii.


Inspectorii vor scoate raportul X al casei de marcat, care le arata totalul vanzarilor pana in momentul controlului. De asemenea, vor solicita documente justificative, precum facturi, chitante sau bonuri, pentru sumele de bani scoase din unitate, pentru plata furnizorilor, utilitatilor si salariilor, precum si pentru alte cheltuieli. Nu in ultimul rand, va trebui sa le pui la dispozitie inspectorilor cartea de interventii, declaratia de instalare si registrul special al casei de marcat. Acestea vor fi si ele verificate de catre inspectori.


Toate vanzarile tale trebuie sa treaca prin casa de marcat. Tocmai de aceea e foarte important sa te asiguri ca emiti bonuri fiscale pentru produsele pe care le vinzi. Ar trebui sa ai mereu la dispozitie suficiente role pentru case de marcat si imprimante POS. In caz contrar, va trebui sa opresti vanzarile pana poti imprima bonuri fiscale din nou - altfel, risti ca la un control sa suporti consecintele legale. Amenzile pornesc de la 3.500 de lei si pot ajunge pana 27.500 de lei, iar in cazurile mai grave se poate ajunge chiar la suspendare activitatii operatorului economic.


Stocurile de marfa


Daca firma pe care o detii comercializeaza produse, stocul tau de marfa va fi verificat de catre inspectori in cazul unui control. Acestia vor fi interesati in special de documentele care certifica provenienta marfurilor pe care le comercializezi, dar si de documentele de gestiune.


Va trebui sa le pui la dispozitie facturile si chitantele pentru produsele comercializate, precum si facturile pentru marfurile achizitionate de la furnizori. De asemenea, e foarte importanta si documentatia marfii, cum sunt avizele de insotire a marfii, documentele vamale sau notele de receptie. Acestea vor fi verificate atent, deci e bine sa te asiguri din timp ca toate documentele produselor cu care te aprovizionezi sunt in regula.


Conturile companiei


Conturile companiei vor fi verificate in cadrul unei inspectii fiscale. Inspectorii vor verifica atent toate incasarile si cheltuielile companiei, care vor fi fi comparate cu facturile, chitantele si alte documente justificative emise. Pe inspectori ii intereseaza, in primul rand, realitatea si legalitatea achizitiilor firmei, motiv pentru care toate tranzactiile financiare trebuie sa fie insotite de documentele aferente. De asemenea, acestia vor verifica si modul in care au fost efectuate reducerile promovate de companie, precum si metoda de inregistrare a diferentelor de pret.


E mult mai bine sa depui eforturi pentru a pune la punct procesele contabile ale companiei tale, decat sa te confrunti cu amenzi usturatoare sau sanctiuni mai grave din partea inspectorilor fiscali. Tocmai de aceea, e foarte important sa iti formezi o disciplina financiara si sa verifici constant toate procesele contabile si documentele din compania ta. Astfel, vei fi mereu pregatit, chiar si pentru cele mai drastice inspectii.Sursa foto: Shutterstock
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2018-07-23
Vizualizari: 6671


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services