search
conta.ro cauta meniu
search

Cum se distribuie dividendele la o microintreprindere

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
In cazul unei microintreprinderi din domeniul constructiilor, care are ca doi asociati (administratori) ce sunt, de asemenea, angajati in cadrul firmei, subiectul distribuirii dividendelor implica o serie de aspecte de natura fiscala care trebuie respectate. 
 
In conformitate cu prevederile art. 67 alin. 2 si alin. 5 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
 
Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, in caz contrar societatea datorand, dupa acest termen, dobanzi penalizatoare. Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar acestor prevederi se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
 
Reiese ca dividendele se distribuie asociatilor (care pot fi si administratori ori salariati) prin hotararea AGA din profitul contabil net, dupa ce acesta a fost stabilit prin situatia financiara anuala ori situatia financiara interimara.
 
Pentru dividendele distribuite, se datoreaza impozit pe dividende, care este un impozit final cu retinere la sursa, obligatia calcularii, retinerii, declararii si achitarii revenind persoanei juridice (societatii) platitoare a dividendelor.
 
In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din dividende, impozitul este de 8% si se achita de catre societatea care l-a retinut pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor, respectiv pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii, in cazul dividendelor distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, dupa cum se arata la art. 97 alin. 7 din Codul fiscal. Impozitul pe dividendele persoanelor fizice se declara de catre societate cu ajutorul formularului D100 pana la termenul de plata al impozitului si, informativ, se declara prin formularul D205 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 din Codul fiscal.

 
Separat de impozitul pe dividende, care este in sarcina societatii platitoare a dividendelor, intervine si obligatia fiscala a asociatilor, in nume propriu, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
 
Astfel, in cazul in care o persoana fizica realizeaza venituri din dividende si aceste venituri, cumulate cu veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile din chirii, castiguri din tranzactii, venituri din dobanzi si alte categorii de venituri prevazute la art. 155 alin. 1 lit. c-h din Codul fiscal depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, pentru veniturile din aceste surse persoana fizica va datora si CASS la o baza anuala de calcul, respectiv la: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute, se declara prin intermediul declaratiei unice D212 si se achita pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
 
Baza legala: art. 170 si art. 174 din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici