search

Cum se inregistreaza achizitia unui autoturism SH de la o persoana fizica: Monografia contabila

O persoana juridica, care isi desfasoara activitatea conform codului CAEN 5610 – Restaurante, achizitioneaza un autoturism second-hand de la o persoana fizica, in baza unui contract semnat intre parti. In acest context, intrebarea principala se refera la modul corect de inregistrare in contabilitate a acestei achizitii.
 
In primul rand avem in vedere prevederile art. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, care stabilesc ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. Aceste documentele justificative angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
 
Pentru achizitia de bunuri de la persoane fizice se intocmeste Borderoul de achizitie (Cod 14-4-13), care, potrivit dispozitiilor Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar contabile, cu modificarile ulterioare, serveste ca:
- document de inregistrare in gestiune a bunurilor cumparate de la persoane fizice;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii bunurilor cumparate;
- document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii de la persoane fizice.
 
Potrivit acelorasi prevederi, inregistrarea in evidenta contabila se poate efectua numai atunci cand se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
 
Inregistrarea in evidenta contabila a intrarii autoturismului se efectueaza:
       2133 = 462
Mijloace de Creditori diversi
transport
 
Inscrierea se face pe baza valorii trecute in contractul incheiat, care, impreuna cu borderoul de achizitii si cu procesul verbal de receptie a mijlocului fix, reprezinta documentele justificative pentru inregistrarea in contabilitate.
 
Plata sumelor catre persoana fizica se inregistreaza:
      462 = 5311/5121
Creditori diversi Casa in lei /Conturi la banci in lei
 
Inregistrarea achizitiei trebuie sa aiba la baza si o declaratie a persoanei fizice din care sa rezulte ca autoturismul face parte din patrimoniul personal.
Aceasta este necesara ca sa se stabileasca ca persoana fizica nu se ocupa in mod curent de comertul cu masini.
 
Urmatorul pas este cel privind intocmirea fisei mijlocului fix.
 
Recuperarea sumelor platite pentru achizitionarea autoturismului se efectueaza prin inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea. Pentru recunoasterea cheltuielilor de aceasta natura trebuie ca activul respectiv sa fie utilizat in desfasurarea activitatii societatii.
 
La stabilirea amortizarii sunt avute in vedere duratele de utilizare economica prevazute de Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004 si conditiile de folosire ale acestuia, iar duratele de amortizare din contabilitate, se stabilesc potrivit politicilor contabile aprobate.
 
Durata de utilizare economica se stabileste in functie de perioada preconizata in care acesta poate fi exploatat economic si de timpul cat a fost utilizat anterior de catre persoana fizica. In cazul autoturismelor amortizate integral, noua durata normala de functionare se va stabili de catre un expert tehnic sau de catre o comisie de specialitate din cadrul societatii.
 
La capitolul I pct. 4 din Catalog se precizeaza posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre limita minima si limita maxima, durata care ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune, dupa caz.
 
Cheltuielile cu amortizarea se inregistreaza in contabilitate incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.
 
Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea se efectueaza:
6811 = 2813
 
Din punct de vedere al determinarii rezultatului fiscal sunt recunoscute cheltuielile cu amortizarea fiscala stabilite potrivit art. 28 din Codul fiscal.
Asa cum se prevede la alin. (14) al art. 28, anterior mentionat, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile in limita a 1.500 lei/luna. Ceea ce depaseste aceasta suma este considerata cheltuiala nedeductibila .
 
Societatea are obligatia inregistrarii autovehiculului la organul fiscal local (DITL) pentru stabilirea impozitului pe masini (art. 468 alin. (1) din Codul fiscal).
 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici