search

Cum se tine evidenta ambalajelor SGR: inregistrari in contabilitate

Conform Hotararii de Guvern nr. 1074/2021, comerciantii cu amanuntul care vand produse in ambalaje nereutilizabile sunt obligati sa se inregistreze in SGR.
 
Sistemul de garantie-returnare (SGR) presupune ca fiecare cumparator de bauturi imbuteliate sa plateasca o garantie de 50 de bani pentru fiecare recipient din sticla, plastic sau metal cu volum intre 0,1 litri si 3 litri, marcat cu un logo specific. Dupa consum, consumatorii pot returna ambalajele marcate in centrele de colectare pentru a primi inapoi garantia platita, fara a necesita bon fiscal sau achizitionarea din acelasi magazin.  
 

Cum se tine evidenta ambalajelor SGR

Una din obligatiile comerciantului prevazute la art. 6 din HG 1074/2021 este: 

(....)
m) sa tina evidenta numarului total al produselor in ambalaje SGR comercializate, defalcat pe produse, pentru fiecare structura de vanzare si/sau magazin online pe care le opereaza, evidenta numarului total al ambalajelor SGR care au fost returnate comerciantului de catre consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material si volum, precum si evidenta garantiilor platite, incasate la vanzarea produselor si returnate catre consumatori la punctul de returnare, respectiv incasate de la administratorul SGR;
 
Evidenta contabila se poate tine pentru numarul total al produsele in ambalaje SGR comercializate, defalcate pe produse si nu a ambalajelor.
 
Evidenta garantiilor platite, incasate la vanzarea produselor si returnate la punctul de returnare, respectiv incasate de la administratorul SGR poate rezulta din evidenta analitica a garantiilor platite si incasate.
 
Evidenta numarului total al ambalajelor SGR care au fost returnate comerciantului de catre consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material si volum se poate tine numai extracontabil, manual sau prin utilizarea unui soft informatic.
 
De asemenea, comerciantul are obligatia sa utilizeze pentru raportarea ambalajelor care fac obiectul SGR si a garantiilor aferente acestora, programul informatic pus la dispozitie online de catre administratorul SGR;

Monografie ambalaje SGR

Ca si inregistrari contabile, va recomand:
 
Inregistrare garantie pentru achizitia ambalajelor odata cu primirea facturii de la furnizorul de marfuri:
267 (461) = 401
 
Achitarea garantiei conform art.6, alineatul (1), litera c):
401 = 5121 (5311)
 
.Retinere garantie consumator final conf.art.6, alineatul (1), litera f);
5121 (5311) = 267 sau 461
 
Restituire garantie consumator final ca urmare a returnarii ambalajului conform art. 14, alin. (2):
267 (461) = 5121 (5311, 532)
 
Incasare garantie de la administratorul SGR conform art.23, alineatul (9) litera k):
5121 (5311) = 267 (461)


Informatii oferite in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714424400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice