OMV Petrom a anuntat ca a inceput exploatarea de proba a sondei din satul Totea, judetul Gorj, iar evaluarea zacamantului ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani.
Productia zilnica a sondei 4539 Totea se ridica la circa 430.000 metri cubi de gaze si 58 tone de condensat si reprezinta circa 3% din productia zilnica de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sonda onshore de gaze si condensat din Romania in ceea ce priveste volumul productiei, se arata intr-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei.
"Am inceput exploatarea de proba intr-un timp record si in prezent pregatim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi si pentru Romania, avand in vedere potentialul zacamantului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani", a declarat in comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.
Forajul sondei a fost finalizat in prima jumatate a acestui an, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 metri, in urma unui program de explorare seismica 3D.
Rezultatele inregistrate in timpul probelor de productie au indicat faptul ca acesta ar putea fi un zacamant semnificativ, dimensiunea acumularii urmand a fi determinata prin evaluare.
Productia experimentala este estimata sa inceapa in luna decembrie 2011 si va dura circa 6-12 luni.
Acestea sunt informatiile oficiale, date publicitatii miercuri de catre companie, spre stiinta Bursei de Valori Bucuresti, unde compania este tranzactionata pe piata de capital.
Am sa va spun insa cum se vad lucrurile si din partea cealalta, din satul Totea, care, in ultimele luni, a ajuns sa para numele unei sonde.
Catalin se plimba cu bicicleta pe langa cimitir. Deasupra dealulul plin de cruci se ridica o sonda, in vale, langa curtea casei lui, printre claile de fan, alta, dincolo de scoala e Parcul Petromului, iar pe dealuri, spre Vladimir si Negreni, sondele se itesc printre paduri, ca niste pasari negre. Din cand in cand, prin colbul drumului trec masinile de teren ale Petrom. Merg la Parc, unde acum sunt cativa sefi si muncitori, plus paznicii care merg de-a lungul conductelor, 12 ore pe zi.
Paznicii sunt oameni din sat, de obicei gardieni, angajati de o firma locala pentru Petrom, cu 500 de lei pe luna si bonuri de masa. Au obligatia sa cutreiere conductele de-a lungul zilei, zece kilometri dus, zece intors. Pana sa ajunga la capatul conductei, spune Andrei, in spatele lui se poate intampla orice. Dar el este obligat sa faca drumul in fiecare zi, este platit sa mearga inainte, atat. Andrei a auzit ca Petrom ar plati pentru fiecare paznic, 3000 de lei lunar, dar el primeste 500. Sigur, baiatul intelege ca de acolo cineva face bani.
Doar 10% sunt angajati din satele noastre la Petrom. Restul sunt ingineri veniti din marile orase si din Austria. Dar si din Serbia sau Polonia.
Catalin impinge repede, repede in pedalele unei biciclete micute, frumoase. Tatal lui lucreaza la munte, la Ranca. Nu a gasit nimic de lucru la parcul petrolului, asa ca merge la munte, la aproape 100 de kilometri de casa. Acolo jos, sub buza soselei e scoala lui, trece in clasa a cincea, mai are trei colegi in clasa sunt patru de toti. La scoala au bagat gaze, e langa parc, dar in case, la nimeni. Se incalzesc cu lemne.
La magazinul satesc e mai mult optimism. Toata lumea spune in cor ca in 2014 se va da in exploatare supersonda! Pana atunci se pregateste locul. Cum? Victor ne explica, el lucreaza acolo si stie. Presiunea zacamantului este mult prea mare, noi nu avem conducte care sa transporte asa ceva. Avem conducte de 40 de atmosfere, dar pentru gazele de acolo, trebuie conducte de 250 de atmosfere. Oricum, austriecii trebuie sa faca rost de utilaje speciale, nu se poate lucra cu orice acolo.
Cineva care a lucrat in Kazahstan spune ca de acolo trebuie sa ia austriecii utilajele, aia au asa ceva. Pai e o presiune la gaz ca, daca in conductele la care a lucrat el se face o fisura cat varful acului, gazul scoate un suier de-ti sparge timpanele!
E clar, zacamantul din satul meu ii depaseste si pe austrieci, cu atat mai mult pe romani. Ei au ramas cu gura cascata la descoperirea celor de la OMV si, pana una-alta, mai beau un pahar si continua sa aproximeze balta de petrol pe care stau. Se intinde pana la scoala din comuna, din Hurezani, ba nu bai, pana la dealul Carbunestilor! Altul zice ca a vazut hartile austriecilor, balta e lata pana dincolo de Vladimir!
Un Nissan negru umple curtea carciumii de praf. Lasa in urma o speranta reintarita: vedeti, ce spuneam? Cand ii vor da drumul la supersonda, aici va fi viata, nu gluma!
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<