search

Cum se traieste in satul cu o supersonda. Supersonda din Totea

OMV Petrom a anuntat ca a inceput exploatarea de proba a sondei din satul Totea, judetul Gorj, iar evaluarea zacamantului ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani.

Productia zilnica a sondei 4539 Totea se ridica la circa 430.000 metri cubi de gaze si 58 tone de condensat si reprezinta circa 3% din productia zilnica de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sonda onshore de gaze si condensat din Romania in ceea ce priveste volumul productiei, se arata intr-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei.

"Am inceput exploatarea de proba intr-un timp record si in prezent pregatim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi si pentru Romania, avand in vedere potentialul zacamantului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani", a declarat in comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Forajul sondei a fost finalizat in prima jumatate a acestui an, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 metri, in urma unui program de explorare seismica 3D.

Rezultatele inregistrate in timpul probelor de productie au indicat faptul ca acesta ar putea fi un zacamant semnificativ, dimensiunea acumularii urmand a fi determinata prin evaluare.

Productia experimentala este estimata sa inceapa in luna decembrie 2011 si va dura circa 6-12 luni.

Acestea sunt informatiile oficiale, date publicitatii miercuri de catre companie, spre stiinta Bursei de Valori Bucuresti, unde compania este tranzactionata pe piata de capital.

Am sa va spun insa cum se vad lucrurile si din partea cealalta, din satul Totea, care, in ultimele luni, a ajuns sa para numele unei sonde.

Catalin se plimba cu bicicleta pe langa cimitir. Deasupra dealulul plin de cruci se ridica o sonda, in vale, langa curtea casei lui, printre claile de fan, alta, dincolo de scoala e Parcul Petromului, iar pe dealuri, spre Vladimir si Negreni, sondele se itesc printre paduri, ca niste pasari negre. Din cand in cand, prin colbul drumului trec masinile de teren ale Petrom. Merg la Parc, unde acum sunt cativa sefi si muncitori, plus paznicii care merg de-a lungul conductelor, 12 ore pe zi.

Paznicii sunt oameni din sat, de obicei gardieni, angajati de o firma locala pentru Petrom, cu 500 de lei pe luna si bonuri de masa. Au obligatia sa cutreiere conductele de-a lungul zilei, zece kilometri dus, zece intors. Pana sa ajunga la capatul conductei, spune Andrei, in spatele lui se poate intampla orice. Dar el este obligat sa faca drumul in fiecare zi, este platit sa mearga inainte, atat. Andrei a auzit ca Petrom ar plati pentru fiecare paznic, 3000 de lei lunar, dar el primeste 500. Sigur, baiatul intelege ca de acolo cineva face bani.

Doar 10% sunt angajati din satele noastre la Petrom. Restul sunt ingineri veniti din marile orase si din Austria. Dar si din Serbia sau Polonia.

Catalin impinge repede, repede in pedalele unei biciclete micute, frumoase. Tatal lui lucreaza la munte, la Ranca. Nu a gasit nimic de lucru la parcul petrolului, asa ca merge la munte, la aproape 100 de kilometri de casa. Acolo jos, sub buza soselei e scoala lui, trece in clasa a cincea, mai are trei colegi in clasa sunt patru de toti. La scoala au bagat gaze, e langa parc, dar in case, la nimeni. Se incalzesc cu lemne.

La magazinul satesc e mai mult optimism. Toata lumea spune in cor ca in 2014 se va da in exploatare supersonda! Pana atunci se pregateste locul. Cum? Victor ne explica, el lucreaza acolo si stie. Presiunea zacamantului este mult prea mare, noi nu avem conducte care sa transporte asa ceva. Avem conducte de 40 de atmosfere, dar pentru gazele de acolo, trebuie conducte de 250 de atmosfere. Oricum, austriecii trebuie sa faca rost de utilaje speciale, nu se poate lucra cu orice acolo.

Cineva care a lucrat in Kazahstan spune ca de acolo trebuie sa ia austriecii utilajele, aia au asa ceva. Pai e o presiune la gaz ca, daca in conductele la care a lucrat el se face o fisura cat varful acului, gazul scoate un suier de-ti sparge timpanele!

E clar, zacamantul din satul meu ii depaseste si pe austrieci, cu atat mai mult pe romani. Ei au ramas cu gura cascata la descoperirea celor de la OMV si, pana una-alta, mai beau un pahar si continua sa aproximeze balta de petrol pe care stau. Se intinde pana la scoala din comuna, din Hurezani, ba nu bai, pana la dealul Carbunestilor! Altul zice ca a vazut hartile austriecilor, balta e lata pana dincolo de Vladimir!

Un Nissan negru umple curtea carciumii de praf. Lasa in urma o speranta reintarita: vedeti, ce spuneam? Cand ii vor da drumul la supersonda, aici va fi viata, nu gluma!

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice