Cumpararea partilor sociale de la o persoana fizica. Inregistrari contabile - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cumpararea partilor sociale de la o persoana fizica. Inregistrari contabile



Societatea A a achizitionat firma B de la persoana fizica C. Exista si un contract de cesiune cu titlu gratuit intre A si C, prin care C ii cedeaza lui A creantele pe care le are la B. Se va stabili ce inregistrari contabile are A de facut, precum si daca exista implicatii fiscale.

Achizitia firmei B constituie pentru A si va fi contabilizata ca o imobilizare financiara pe termen lung, inregistrarile contabile fiind urmatoarele:

La data contractului de cesiune parti sociale:


261                       =                            269
"Actiuni detinute                           "Varsaminte de
la entitatile afiliate"                     efectuat pentru
                                       imobilizari financiare"


La data extrasului:


269                          =                        %
"Varsaminte de
efectuat pentru
imobilizari financiare"
                                                    5121
                                         "Conturi la banci in lei"
                                                     446
                                            "Alte impozite, taxe
                                           si varsaminte asimilate"


In contul 446 se afla impozitul retinut la sursa (daca este cazul, adica daca C a vandut cu titlu oneros partile sale sociale) de la C pentru suma primita in urma instrainarii partilor sociale ale societatii B.

Conform art. 66 din Codul fiscal: (3)" in cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.

(4) Determinarea castigului potrivit alin. (1)-(3) se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.

(42) Determinarea castigului/pierderii potrivit alin. (1)-(3) revine fiecarui intermediar, societate de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii, sau platitor de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie."

Conform art. 67 din Codul fiscal, "transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat".

Conform art. 93 din Codul fiscal:

- impozitul retinut la sursa de la C se va declara in declaratia 100 si se va plati pana pe data de 25 a lunii urmatoare termenului legal;
- de asemenea, acest impozit va fi declarat si in declaratia 205 pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator.

Contractul de cesiune a creantelor pe care C le are fata de B nu implica inregistrari contabile sau implicatii fiscale.





Comenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2013-04-24
Vizualizari: 4295


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-22
Extinderea voucherelor de vacanta suportate de stat si pentru angajatii privati reprezinta o investitie benefica ce va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism. Aceasta masura va elimina discrepanta dintre sectoarele public si privat. Voucherele de vacanta ajuta angajatorii privati sa isi motiveze mai bine angajatii in contextul lipsei acute de personal. In acest sens, vor fi atrase noi investitii in turism, se vor crea noi locuri de munca si comunitatile locale se vor dezvolta mai puternic. Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-21
AJFP Vrancea informeaza contribuabililor ca penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere. Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-20
In momentul de fata, Codul Fiscal permite angajatorilor sa ofere tichete cadou doamnelor si domnisoarelor cu ocazia zilei de 8 Martie, cand este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii. Astfel, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, a initiat un proiect prin care isi propune sa evite discriminarea dintre femei si barbati si sa promoveze pentru egalitatea de sanse. In acest sens, conform initiativei, si barbatii ar putea sa primeasca tichete cadou de Ziua Barbatului, care este sarbatorita la data de 19 noiembrie.  Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services