search
conta.ro cauta meniu
search

D700. Venituri din drepturi de proprietate intelectuala

In formularul 700 a fost creata o sectiune in vedere declararii in vector pentru drepturile de proprietate intelectuala. Expertul nostru lamureste in continuare care sunt cazurile in care trebuie completata aceasta sectiune. 
 
 In cazul societatilor ce au drepturile de proprietate intelectuala ocazional (in fiecare luna alta persoana) este necesara depunerea cu fiecare ocazia a declaratiei 700 in vederea deschiderii vectorului si ulterior inchiderea vectorului? Care este termenul de inregistrare in vector? 15 zile se numara de la data platii?
 

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: raspunsul specialistului

 
Declaratia D700 se depune pentru efectuarea de mentiuni referitoare la vectorul fiscal in 15 zile de la aparitia evenimentului, de la incheierea contractului de drepturi de autor, similar actualizarii vectorului fiscal in cazul salariatilor.
 
Contractul de drepturi de autor are o durata de timp prevazuta, prin urmare pentru cateva luni cat dureaza colaborarea, actualizati vectorul fiscal doar pentru impozit sau si pentru CAS CASS daca sunteti platitor de venit desemnat.
 
Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, se completeaza si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
 
Declaratia se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit prevederilor art. 70 din Codul fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, know-how, marci inregistrate, francize si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
 
Asadar, veniturile din drepturi de autor sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala si se supun regulilor de impunere fiscala aferente acestei categorii de venituri.
 
Impozitul pe veniturile din drepturi de autor se declara in formularul D112 SECTIUNEA C - Raportari pentru asigurati, completate de alte entitati asimilate angajatorului Tip asigurat: 17.PF care realiz. ven. din dr.de prop. intelectuala (declara platitorul de venit).
 
Impozitul pe venit calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Referitor la CAS si CASS, in functie de situatia fiscala personala, de numarul de contracte de drepturi de autor si de venitul net realizat in an, aceste contributii se declara si se platesc prin autoimpunere de catre beneficiarul de venit sau prin retinere la sursa de catre platitorul de venit desemnat prin contractul incheiat.
 
SECTIUNEA D
Date privind vectorul fiscal pentru alti platitori de venit
Randul 1. Impozit pe venit si contributii sociale, cu regim de retinere la sursa
 
Se marcheaza cu "X" de platitorii care au obligatia de retinere la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale potrivit Codului fiscal, pentru veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva.
 
Randul 1.1. Perioada fiscala
Se marcheaza cu "X" randul 1.1.1..
 
Randul 1.2. Impozit pe venit
Se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au obligatia de declarare a impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randurile 1.2.1 si 1.2.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
 
Randul 1.3. Contributie de asigurari sociale
Se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au obligatia de declarare a acestei contributii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randurile 1.3.1 si 1.3.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
 
Randul 1.4. Contributie de asigurari sociale de sanatate
Se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au obligatia de declarare a acestei contributii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randurile 1.4.1 si 1.4.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta.
 
Atentie! Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin, expert contabil. 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici