search
conta.ro cauta meniu
search

Esalonare la plata TVA: 4 etape de urmat

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, legislatia fiscala din Romania ofera posibilitatea accesarii unei esalonari la plata a datoriilor catre bugetul de stat. Daca aveti TVA de plata aferent lunii aprilie 2025 si nu il puteti achita integral pana la scadenta, este important sa cunoasteti pasii si conditiile pentru a solicita aceasta facilitate fiscala. In cele ce urmeaza, vom detalia procedura de esalonare la plata.
 
Conform art. 186 din Codul de procedura fiscala:
 
(1)Pentru acordarea unei esalonari la plata de catre organul fiscal central, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
a)sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
 
b)sa aiba constituita garantia potrivit art. 193;
 
c)sa nu se afle in procedura insolventei potrivit legii. Debitorul care se afla in procedura insolventei si doreste esalonarea la plata poate solicita aceasta inlesnire la plata cu conditia ca pana la data emiterii deciziei de esalonare la plata sa iasa din procedura insolventei;
 
d)sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
 
e)[textul din Art. 186, alin. (1), litera E. din titlul VII, capitolul IV, sectiunea 2 a fost abrogat la 03-feb-2022 de Art. I, punctul 17. din Ordonanta 11/2022]
 
(2)Pe langa conditiile prevazute la alin. (1), debitorul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
 
(3)Conditia prevazuta la alin. (2) se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal.
 
(31)Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), in cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, situatia de dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si capacitatea financiara de plata pe perioada de esalonare la plata se mentioneaza de debitor in cererea depusa potrivit art. 187. Organul fiscal competent verifica si constata situatia de dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti din informatiile prezentate de debitor in cerere si/sau din informatii si/sau documente relevante detinute de organul fiscal.
 
(4)Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b), organul fiscal poate acorda esalonarea la plata daca sunt indeplinite celelalte conditii prevazute la alin. (1), in urmatoarele situatii:
 
a)debitorul nu detine in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii, caz in care esalonarea la plata se acorda pe cel mult 6 luni si penalitatile de intarziere cuprinse in certificatul de atestare fiscala nu se amana la plata si se includ in esalonare;
 
b)debitorul constituie garantii a caror valoare este mai mica de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, caz in care esalonarea la plata se acorda pe cel mult 6 luni si penalitatile de intarziere cuprinse in certificatul de atestare fiscala nu se amana la plata si se includ in esalonare;
 
c)debitorul constituie garantii a caror valoare este mai mare de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, dar insuficiente fata de cuantumul garantiilor prevazute la art. 193 alin. (13)-(15), caz in care esalonarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 5 ani si penalitatile de intarziere cuprinse in certificatul de atestare fiscala nu se amana la plata si se includ in esalonare.

Procedura de esalonare la plata: 4 etape de urmat

Procedura de esalonare la plata este reglementata prin Ordinul ONAPAF nr. 1.767 din 2 noiembrie 2021.
 
Conform prevederilor acestui act normativ, etapele sunt urmatoarele:
 
1. Depunerea cererii de esalonare
 
Esalonarile la plata ale obligatiilor fiscale se solicita de catre debitor in baza unei cereri depusa la organul fiscal, fizic la registratura organului fiscal, prin posta, cu confirmare de primire sau prin intermediul serviciului SPV ("Spatiu privat virtual").
 
2. Eliberarea certificatului de atestare fiscala
 
In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, organul fiscal emite, urmatoarele documente:
- deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere/penalitate de nedeclarare;
- certificatul de atestare fiscala;
- referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata;
- decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale sau decizia de respingere;
- decizia de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare
 
3. Solutionarea cererii de esalonare la plata a obligatiilor fiscale
 
Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, organul fiscal emite decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, la care se anexeaza graficul de esalonare, precum si, dupa caz, decizia de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare. In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute in Codul de procedura fiscala, organul fiscal emite decizia de respingere a cererii.
 
4. Finalizarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale
 
Daca sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate, organul fiscal emite, decizia de finalizare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, pe care o comunica si debitorului.
 
Conform art. 184 din Codul de procedura fiscala, organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora.
 
Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.

Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici