Să nu cedezi în fața presiunilor angajaților nu e întotdeauna benefic companiei pe care o conduci. Încăpățânarea de a nu mări salariile la nivelul cerut de sindicaliști a produs administrației Dacia Pitești o pagubă aproape dublă. În cele patru zile de grevă s-au pierdut nu mai puțin de 40 de milioane de euro, adică cu 19 milioane euro mai mult decât dacă staff-ul le-ar fi plătit timp de un an majorările solicitate de angajați. La Dacia Pitești lucrează 12.000 de salariați, revendicările acestora referindu-se la o majorare salarială de 550 lei. Un calcul simplu ne arată că pentru Dacia majorarea salarială pe un an ar fi însemnat cheltuieli suplimentare de 21 de milioane de euro...
În urma negocierilor de luni, administrația le-a oferit o creștere de 12 la sută a salariului mediu brut, iar pentru angajații cu salariul minim o majorare de 18,5 la sută. În sprijinul deciziei lor, reprezentanții patronatului au susținut că adunând toate cererile salariale solicitate de sindicat s-ar ajunge la o creștere de peste 70 la sută, lucru care nu poate fi luat în calcul, în condițiile în care Dacia are de recuperat în continuare pierderi de 61 de milioane de euro.
După ce s-a finalizat mitingul, administrația SC Automobile SA Pitești a reînnoit oferta, propunând o creștere de 16,7% a salariului mediu brut, dar și o alternativă la lucrul în tură continuă, respectiv constituirea unei a patra echipe care să lucreze sâmbăta și duminica. "Astăzi am găsit soluția constituirii celei de-a patra echipe care să lucreze 12 ore sâmbăta și 12 ore duminica, fiind vorba despre oameni nou angajați", a spus directorul de comunicare al SC Automobile SA Pitești, Liviu Ion.
Oferta asigură fiecărui angajat o majorare a veniturilor cu cel putin 250 de lei brut pe lună, adică 171 de lei net pe lună.
La aceasta se adaugă o primă lunară pentru rezultatele anului 2007 de 8,33 la sută din salariul de bază individual brut lunar, cu un minim de 94 de lei brut/lună, care va fi acordată de la 1 ianuarie 2008.
"Cifrele de la negociere sunt măsluite"
Mitingul de protest de la Mioveni, la care au participat peste 9.000 de angajați ai Dacia, s-a încheiat ieri în jurul orei 13,30, când manifestanții au cântat și au dansat "Hora Unirii". În semn de solidaritate, alături de ei s-au aflat și sindicaliștii de la Federația Univers, cei ai Poștei Române din București, Dâmbovița, Dolj și Olt, filialele BNS Olt și Dolj, Sindicatul Automobile Craiova, Sindicatul Arcelor Mittal Galați și reprezentanți ai Sindicatului CGD Cleon Renault din Franța.
"Sunt patru zile de când faceți grevă și am înțeles că sunt pierderi zilnice de 10 milioane euro. Sunt deci 40 de milioane de euro pierderi. Nu era oare mai bine decât să aibă aceste pierderi administrația să pună mâna să negocieze cu sindicatul? Este o întrebare la care normal că răspunsul este da, dar este o întrebare care ridică și un semn de întrebare. Dacă oamenii ăștia își permit să piardă zece milioane de euro zilnic, înseamnă că cifrele pe care ni le-au prezentat la negociere sunt măsluite. Eu vă spun că deja au probleme cu fabricanții de subansamble și dacă începe să se producă pe stoc și să fie pierderi mari va fi rău. Ei încearcă să vă păcălească și vă rog să nu plecați urechea la dezinformări", le-a spus de la tribună Dumitru Costin, liderul BNS.
Amintind că în 1990, când a fost cumpărată uzina care avea 28.000 de angajați, se produceau anual 100.000 de mașini, Costin a spus că acum, deși sunt 12.000 de salariați, se produc 200.000 de mașini. "Au plecat 16.000 de oameni, au plecat susținuți financiar de statul român. A crescut productivitatea, sunteți mai buni și mai eficienți și totuși în buzunarul vostru nu se vede", a susținut președintele Blocului Național Sindical.
Logan - "vaca de muls" a Renault
Antonio de Almeida, reprezentantul sindicatului francez CGD Cleon Renault, s-a adresat și el mulțimii, spunând că "salariații români nu sunt nebuni". "Uzina de la Pitești se comportă foarte bine, succesul Logan este foarte mare și noua vacă de muls a Renault generează enorme profituri. Fabrica de mașini nu trebuie să rimeze cu salarii mici și o viață mizerabilă. Salariații trebuie să lupte alături de noi pentru condiții de viață. Voi vă cereți drepturile, iar administrația Renault trebuie să negocieze și să plătească muncitorii de la Dacia. Și în Franța, dar și în România ne luptăm cu același patron și vom învinge", a spus, citat de Mediafax, Antonio de Almeida.
La rândul său, viceliderul sindical de la Dacia, Ion Iordache, a spus că greva generală nu este o glumă și că va dura "de la Paștele francezilor la Paștele nostru".
Revendicările
Negocierile dintre patronat și sindicat s-au terminat miercuri, administrația oferind muncitorilor 12 lei brut în plus față de ultima ofertă și o creștere salarială de 3,9% din luna ianuarie pentru personalul TESA. Cele mai importante revendicări ale sindicaliștilor de la Dacia vizează majorarea de salariu cu 350 de lei începând cu 1 ianuarie 2008 și cu 200 de lei începând cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cotă de 5-10% din câștigul net al societății, mărirea primelor de Paște și de Crăciun și a primei de vacanță, majorarea primei pentru Ziua constructorului de mașini, acordată în luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea unor facilități pentru salariații care achiziționează mașini sau piese Renault, în sensul unei reduceri de 15% la facturare.
Tăriceanu: Întreprinderea își permite o majorare de salarii
Aflat în vizită la Drobeta Turnu Severin, premierul Călin Popescu Tăriceanu n-a pierdut ocazia de a face remarci sarcastice la adresa sindicaliștilor Dacia Pitești. Cerând angajaților "să nu mulgă vaca până nu dă lapte", Tăriceanu a declarat că greva salariaților de la Dacia este o problemă care vizează strict conducerea și sindicatul uzinei, pentru că unitatea este privatizată.
"Guvernul nu are niciun cuvânt de spus în această problemă, dar înțelege dorința angajaților de a avea venituri mai mari", a spus el, citat de Mediafax. Întrebat ce a vrut să spună, premierul a zâmbit cu subînțeles și a răspuns că îi lasă pe ziariști să reflecteze la semnificația proverbului.
"Întreprinderea poate să își permită o majorare de salarii, dar fără ca aceasta să pericliteze siguranța economică și financiară a societății", a adăugat premierul.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<