search

Declaratia unica: cum se completeaza in cazul dividendelor

Se apropie data de 25 mai 2023, termenul pentru depunerea Declaratiei Unice (DU) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Cum se completeaza in cazul veniturilor din dividende?
 
Depunerea declaratiei unice in cazul veniturilor din dividende se face doar pentru plata contributiei la sanatate (CASS), iar asta numai daca dividendele distribuite si incasate sunt peste 6 salarii minime brute.
 
Cei care au incasat dividende peste plafon in 2022 si au depus declaratia in 2022 trebuie sa plateasca CASS aferent pana pe 25.05.2023.
 
Cei care estimeaza ca vor incasa dividende pe acest an trebuie sa completeze sectiunea de venituri estimate pentru 2023 tot pana la 25.05.2023 pentru a plati contributia la sanatate pana pe 25.05 anul viitor.
 
ART. 170 din Codul fiscal – Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit
 
(2) Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:
 
-venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.
Conform art. 170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 6,12,24 salarii minime brute pe tara, astfel ca, aceasta contributie este fixa indiferent de veniturile realizate peste acest plafon.
 
Astfel, daca suma dividendelor incasate este cel putin la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, pana la data de 25.05.2023 , trebuie declarata si platita contributia CASS pentru anul 2023.
 
In situatia in care dividendele incasate sunt mai mici decat plafonul de 6 salarii anterior mentionat, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si nu exista obligativitatea depunerii Declaratiei unice.
 
In concluzie, in cazul veniturilor din dividende si din dobanzi, se iau in calcul sumele incasate, acest lucru fiind expres precizat dealtfel si in instructiunile de completare a Declaratiei unice pentru baza de calcul a CASS.

Completarea Declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate.
 
Ghidul Declaratia unica in 2023 va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:
 
- notiuni teoretice si legislative
- dificultati practice
- posibile greseli
- recomandari
- studii de caz
- exemple de completare pentru fiecare categorie de venit.

Ghidul se poate comanda aici >> 
 



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice