search
conta.ro cauta meniu
search

Decontare combustibil pentru angajat: Cand se considera cheltuiala deductibila?

Decontarea combustibilului pentru angajati reprezinta un aspect important al politicii fiscale a unei companii, avand implicatii atat asupra deductibilitatii cheltuielilor, cat si asupra tratamentului fiscal aplicabil.
 
 Din punctul de vedere al salariatului:
 
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Potrivit art. 142 lit. b) si art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
 
Art. 142
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
(,,,)
b)ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
ART.157
(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142, cu exceptia sumelor reprezentand valoarea nominala a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii.

Concluzie

In concluzie, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul individual de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala impozabil.

 
Pentru decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de muca, salariatul trebuie sa intocmeasca un decont din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. Aceasta distanta trebuie sa fie aceeasi in fiecare zi lucratoare.In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.
 
Referitor la impozit pe profit, astfel de cheltuieli ocazionate de transportul salariatilor la /de la locul de munca, reprezinta cheltuieli sociale, deductibile in limita a 5% din cheltuielile cu salariile.
 
Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
(....)
 
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;
 
Asadar, pentru a fi deductibile trebuie sa fie prevazute in contract sau in regulamentul intern.


Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici