search
conta.ro cauta meniu
search

Decontare transport salariati - ce este important sa cunoasteti

Catalog mijloace fixe: Clasificare si durate de functionare
O societate doreste sa deconteze transportul salariatilor de la domiciliu la locul de munca prin acordarea unei sume lunare de 300 lei/angajat. Pe langa mentionarea acestui beneficiu in regulamentul intern/contractul de munca si deductibilitatea limitata la calculul profitului impozabil in cota de 5% din Fondul de salarii, de ce ar mai trebui sa mai tina cont?
 
1. Care este mai exact procedura de decontare catre angajati a acestei sume lunare?
 
2. Care este procedura in cazul in care angajatul vine la locul de munca cu masina personala? Combustibilul aferent este deductibil 100% sau 50%? In ce conditii? Trebuie intocmite foi de parcurs/contract de comandat (in ce conditii)? Este un calcul specificat in legislatie referitor la aceasta? Care este procedura de decontare in cazul in care angajatul vine la lucru cu taxi/autobuz etc.? Mentionam ca angajatii lucreaza in sistem hibrid (cateva zile la birou si restul acasa).
 
Raspuns: Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) (...), contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Potrivit art. 142 lit. b) si art. 157 alin. (2) din legea sus-mentionata, valoarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul individual de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala impozabil.
 
Din punct de vedere al documentelor, pe langa cele deja mentionate de dumneavoastra (regulament intern si contract de munca) pentru decontarea cheltuielilor, trebuie intocmit si un decont lunar de catre salariat la care se anexeaza documentul justificativ, respectiv bonul fiscal de plata a abonomentului cu mijlocul de transport in comun.

 
Iar pentru salariatii care se deplaseaza la locul de munca cu autoturismele proprii, pentru decontarea transportului, trebuie sa justifice cheltuielile de transport prin intocmirea unui decont lunar din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca.
 
In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport, in situatia in care acesta nu vine in fiecare zi la serviciu, iar suma maxima acordata de societate poate fi 300 lei/angajat.
 
Nu necesita contract de comodat, nu necesita deductibilitate limitata, suma se acorda salariatului pe baza unor documente justificative aduse de acesta, documente care nu sunt pe numele societatii.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1747342800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici