search

Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate - ce este important de stiut

Potrivit Reglementarilor contabile in vigoare, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective catre clienti.
 
Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
- entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
- marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;
- este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate, si
- costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.

Lucrarea "Decontarile de la A la Z" contine informatii 100% practice, insotite de explicatii amanuntite, temeiuri legale si studii de caz. Sunt grupate intr-un singur loc toate informatiile indispensabile despre decontari.

Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia.

In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. Acesta este cazul celor mai multe vanzari cu amanuntul.
In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului.

Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute.
 
Atentie! De exemplu, un vanzator poate pastra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza. Intr-un asemenea caz, daca entitatea a transferat riscurile si beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzactia este o vanzare si veniturile sunt recunoscute.

Important! O promisiune de vanzare nu genereaza contabilizarea de venituri.

Potrivit punctelor 440 si 441 din O.M.F.P. nr. 1.802/2014, predarea bunului catre cumparator este asimilata transferului de riscuri si beneficii, deci se vor recunoaste veniturile in totalitate, chiar daca vanzatorul va pastra titlul de proprietate asupra bunurilor pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza.

In oglinda, in evidenta cumparatorului va avea loc o achizitie de bunuri la data transferarii riscurilor si beneficiilor, operatiunea fiind taxabila din punctul de vedere al TVA, daca se achizitioneaza un imobil nou/teren construibil sau se exercita optiunea de taxare. In cazul achizitiei in regim de scutire, avansul va fi, de asemenea, scutit de TVA.

Plata facturii se va face la datele scadente prevazute in contract.
Din punctul de vedere al TVA, este considerata livrare de bunuri, conform art. 270 alin. (3) din Codul fiscal, predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice