search
conta.ro cauta meniu
search

Decontul de TVA cod 300 | Noile modificari din 2013

Certificatul de rezidenta fiscala: Obligatii legale si exemplu practic



Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, toate operatiunile din sfera de aplicare a TVA se vor raporta prin Decontul de TVA - cod 300, asa cum a fost modificat prin Ordinul ANAF nr. 1.790/2012, publicat in M.Of. nr. 791 din 26 noiembrie 2012, act normativ care abroga Ordinul ANAF nr. 3.665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata”, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012. Decontul va fi completat in baza informatiilor preluate din jurnalele de TVA.

Prin noul formular, s-au efectuat urmatoarele modificari:

1. s-au eliminat urmatoarele randuri din formularul decont 300 aprobat prin O.M.F.P. nr. 3.665 din 22 decembrie 2011 utilizat pentru raportarea operatiunilor din sfera de aplicare a TVA realizate in perioada ianuarie - decembrie 2012:

-    randul 17.1 "Livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in   Romania";
-    randul 27.1 "Achizitii de bunuri si/sau servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania".
          Prin sumele raportate in cele doua randuri, in perioada ianuarie - decembrie 2012, s-a asigurat concordanta dintre informatiile raportate prin decontul de TVA cod 300 si informatiile raportate prin formularul cod 394 denumit Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
                                                        
2. s-a introdus sectiunea "Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila" cu urmatoarele doua randuri prin care se furnizeaza informatiile cu privire la TVA neexigibila sau TVA nedeductibila aferenta operatiunilor efectuate fie in cadrul perioadei fiscale de raportare, fie in alte perioade fiscale, anterioare perioadei curente:
-    preluata  din soldul creditor/debitor al contului 4428 organizat pe conturi analitice in corespondenta cu debitul contului 411 "Clienti" si creditul contului 401 "Furnizori" sau 404 "Furnizori din imobilizari":
-    punctul A "Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare", din care:
-    valoare;
-    TVA.
           La  acest rand se inscriu informatiile privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art.1342 din Codul fiscal.
-    punctul  B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 145 alin.(1') si (12) din Codul fiscal" din care:
-    valoare;
-    TVA.
    La  acest rand se inscriu informatiile privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta, conform prevederilor art. 145 alin.(11) si (12) din Codul fiscal, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art. 145 din Codul fiscal.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete

 

Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie

Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia <<
 

Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie

Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia <<


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile