Decontul precompletat este generat de ANAF in baza informatiilor din diverse surse, cum ar fi e-Factura, e-Case de marcat, e-Transport, e-Sigiliu, SAF-T, sistemul informatic integrat vamal si alte sisteme informatice. Ulterior depunerii decontului, Fiscul va identifica daca exista diferente intre forma precompletata si forma finala pe care ati depus-o. “Diferentele semnificative” sunt cele care depasesc un prag de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 1.000 lei. In cazul in care se identifica asemenea diferente, veti fi notificat de ANAF, prin intermediul SPV.
Noul sistem e-TVA aduce cu sine numeroase ambiguitati, devenind astfel o sursa de stres. Din acest motiv, va invitam sa consultati studiul de caz de mai jos.
Intrebare: "Avand in vedere ca s-a implementat decontul precompletat E-TVA, am dori sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarele clarificari:
1. Firma depune trimestrial decontul de TVA 300. In acest caz, E-TVA se va depune trimestrial? Asta inseamna ca pentru perioada iulie – august – septembrie vom primi decontul precompletat E-TVA in spatiul virtual pana la data de 5 octombrie 2024?
2. Dupa ce vom primi decontul precompletat E-TVA, firma va efectua verificari, eventual corectii, si apoi va depune decontul precompletat E-TVA, semnat electronic, pe platforma www.e-guvernare.ro pana la data de 25 octombrie 2024. Vom primi o recipisa pentru aceasta depunere?
3. Vom depune in continuare formularul D300 sau acesta va fi inlocuit complet de decontul precompletat E-TVA?
4. Avand in vedere ca decontul precompletat nu preia toate informatiile din contabilitate, deoarece firma, in acest moment, nu depune SAF-T (va incepe cu 1 ianuarie 2025 sa depuna SAF-T), va rugam sa ne comunicati cum putem face corectii la decontul E-TVA, avand in vedere ca avem urmatoarele operatiuni cu TVA deductibil limitat si ajustari:
Avem o masina pe firma pentru care se aplica regimul de TVA: 50% deductibil – 50% nedeductibil. Putem completa TVA dedus, mai putin partea de 50%, in coloana 32 a decontului precompletat E-TVA? Lunar, ocazional sau cu ocazia inventarului anual, se mai fac ajustari de TVA pentru stocuri de marfa uzate, lipsa stoc etc. Si alte operatiuni pentru care sunt necesare ajustari de TVA.
5. Firma are un contract de comodat pentru un spatiu in care isi desfasoara activitatea. Lunar, primeste de la proprietar un decont de cheltuieli pentru utilitati: gaz, lumina, apa, gunoi menajer. Acest decont este inregistrat in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA D300, la rubrica 30.
Avand in vedere ca acest document nu este transmis de proprietar prin E-Factura, putem face corectia in decontul precompletat E-TVA a sumei scutite de TVA, alaturi de alte facturi pe care le primim prin E-Factura de la firme neplatitoare de TVA? Este posibil sa nu mai declaram in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA aceasta tranzactie? Sau proprietarul are obligatia sa se inscrie in Ro-Factura si sa declare decontul de cheltuieli?
6. In urma vizualizarii proiectului decontului precompletat de TVA, observ ca nu este evidentiat cazul in care avem TVA de plata sau de recuperat."
Raspuns:
Asadar, in cazul in care obligatia depunerii D300 va revine pana la data de 25.10.2024, pana la data de 05.11.2024 veti primi de la ANAF si decontul precompletat.
Baza legala este OUG 70/2024, art. 3 alin (2) cu modificarile si completarile ulterioare
(2) Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.28/06/2024 - alineatul a fost modificat prin Ordonanta de urgenta 87/2024
Decontul precompletat se va emite de ANAF trimestrial in baza art.3 din ordinul ANAF 3775/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Decont precompletat RO e-TVA"
Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Click aici >>
2. Nu exista o asemenea obligativitate de semnare si redepunere pe site-ul anaf a acestui decont.
Conform OUG 70/2024, art.3, alin (5) si (6)
(5) Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Dupa primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA verifica datele si informatiile precompletate in concordanta cu operatiunile impozabile realizate si starea de fapt fiscala.
Asadar, in baza acestui decont , dvs trebuie sa verificati situatia fiscala de fapt, valorificarea informatiilor urmand sa se faca de catre ANAF.
3. Veti depune in continuare D300, deocamdata nu reiese din legislatie ca aceasta declaratie va fi inlocuita de catre decontul precompletat.
4. In opinia mea nu aveti de facut corectii la decontul precompletat ANAF.
Dvs., in cazul in care veti primi notificare de conformare de la ANAF, va trebui sa raspundeti acestei notificari, precizand de unde provin diferentele respective.
ANAF este institutia care indentifica diferentele peste pragul de semnificatie de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
Astfel, conform OUG 70/2024, art.5, alin (5)-(11)
5) Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic Notificarea de conformare RO e-TVA, o notificare de conformare conform art. 1211 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul formularului si procedura de transmitere se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.28/06/2024 - alineatul a fost modificat prin Ordonanta de urgenta 87/2024
(6) In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite Notificarea de conformare RO e-TVA.28/06/2024 - alineatul a fost modificat prin Ordonanta de urgenta 87/2024
(7) Prin derogare de la prevederile art. 1211 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, Notificarea de conformare RO e-TVA se supune prevederilor prezentei ordonante de urgenta.28/06/2024 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 87/2024.
(8) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA, ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.28/06/2024 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 87/2024.
(9) Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.28/06/2024 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 87/2024.
(10) Notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.28/06/2024 - alineatul a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 87/2024.
(11) Notificarea de conformare RO e-TVA nu se aplica:...
a) in situatia unor erori materiale;
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.
Asadar, in cazul dvs apreciez ca deoarece deocamdata nu exista informatii suficiente in evidenta organului fiscal deoarece ajustarile efctuate nu se regasesc in evidenta acestuia, in opinia mea, nu ar trebui sa primiti aceasta notificare de conformare.
Daca o veti primi, va trebui sa raspundeti in termen de 20 de zile de la primirea acesteia.
5. Nu are relevanta facptul ca inregistrati cheltuieli aferente spatiului pe care il folositi in baza unui contract de comodat. Presupun ca valorile inregistrate se situeaza sub pragul de semenificatie .
In opinia mea, acestea nu ar trebui raportate in D300 deoarece factura nu este emisa pe numele firmei.
Acestea trebuie inregistrate direct pe cheltuieli prin inregistrarea contabila
605 = 542
Proprietarul nu are obligatia de a va transmite aceasta factura prin e-factura.
6. Da, intr-adevar, decontul precompletat nu contine sume de plata sau de recuperat deoarece asa cum am specificat si mai sus, nu constituie titlu de creanta fiscala.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com