search

Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul in anul 2012

Operare SAGA - exemple practice si recomandari. Facilitati mai putin cunoscute pe care vi le ofera softul de contabilitate

    Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul este o problema care preocupa persoanele responsabile de organizarea si conducerea contabilitatii de la aproape toate firmele din Romania. Fie ca este condusa contabilitatea in partida dubla, fie ca este in partida simpla, implicatiile fiscale ale incadrarii corecte a cheltuielilor ii afecteaza pe toti cei ce calculeaza si platesc impozit pe profit sau pe venit (in cazul PFA care isi stabilesc venitul impozabil in sistem real de exemplu).
    
    Cheltuielile cu combustibilul sunt tratate de Codul fiscal:
     1. din punctul de vedere al deductibilitatii cheltuielii la art. 21 alin. (4) lit. t);
     2. din punctul de vedere al TVA la art. 1451 alin. (1).
    
    Pana la 31.12.2011, art. 21 alin. (4) litera t) prevedea: "(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt de ductibile:
     "(...) t) in perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind com bustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
     1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
     2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
     3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi."
    
    O.U.G. nr. 125/2011 care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 938 din 30 decembrie 2011, modifica art. 21, prevazand la pct. 13):
     "La art. 21 alin. (4), lit. t) se modifica si va avea urmatorul cuprins: t) 50% din cheltuielile privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin exceptie de la prezentele prevederi, cheltuielile privind combustibilul sunt integral deductibile in situatia in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
    
    1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adap tate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
    
    2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
    
    3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea ac ti vi tatii de instruire in cadrul scolilor de soferi."
 
        Prevederile pct. 13 al O.U.G. nr. 125/2011 se aplica incepand de la 1 ianuarie 2012.
    

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice