Prin Ordinul 916/2016 din 21 iunie 2016 a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 a operatorilor economici, acesta fiind publicat in Monitorul Oficial nr.499/05.07.2016.
Potrivit prevederilor acestui ordin, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016 a operatorilor economici se aplica:
- persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
- societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;
- operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
In scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2016, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementari potrivit acestia se grupeaza in microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari, in baza indicatorilor din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent: total active, cifra de afaceri neta; numarul mediu de salariati.
Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2016, cele care in tot semestrul I al anului 2016 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2016, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2016.
Modalitatea de depunere a raportarilor contabile
Raportarile contabile se depun astfel:
- la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, intr-un fisier PDF la care este anexat un fisier xml. Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2016, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerului Finantelor Publice. Programul de asistenta este pus la dipozitia entitatilor in mod gratuit de unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro/ANAF/Declaratii electronice/Descarcare electronice, astfel:
- la registratura organului fiscal, in format hartie si in format electronic;
- prin oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta, semnate, potrivit legii.
- in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Raportarile contabile la 30 iunie 2016 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 16 august 2016.
Sursa:
Finante Neamt