search

Dezvoltarea pietei SSIF va duce la o criza de brokeri

Cererea pentru posturile de brokeri pe piata romaneasca de capital este destul de mare in acest moment, dar reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare afirma ca in viitor, pe masura ce domeniul se va dezvolta, se vor confrunta cu o lipsa a fortei de munca, asa cum se intampla si in sectorul bancar.
Mihai Chisu, Broker la Egnatia Securities, este de parere ca societatile de brokeraj trebuie sa se astepte la o lipsa a fortei de munca.
"In functie de operatiunile pe care le face o societate de brokeraj, si numarul de brokeri este mai mare sau mai mic. Acesta difera tinand cont de urmatoarele aspecte: societatea are sucursale, foloseste sau nu servicii de internet trading, are multi clienti institutionali, se orienteaza catre retail etc.
Cred ca pe masura ce acest domeniu se va dezvolta vom asista la o situatie similara cu cea din sistemul bancar, in care se observa lipsa de forta de munca calificata pentru acest domeniu", ne-a declarat Chisu.
"Sunt foarte multi absolventi din domeniul economic si juridic care vor sa ocupe un loc de munca, iar printre primele optiuni ale lor se afla piata de capital. De exemplu, pentru un post scos la concurs primim in jur de 30-40 de cereri", a precizat Iulian Panait, presedinte KTD Invest.
"Concurenta este destul de mare pe posturile de broker, iar in cadrul unei firme de brokeraj sunt mai multe pozitii. Asa ca foarte multe case de brokeraj prefera brokerii care sunt absolventi de studii superioare“, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Salariile brokerilor, similare celor din domeniul bancar

Venitul unui broker creste odata cu vechimea in munca, dar mai ales cu experienta acumulata. La salariul de baza se adauga, de regula, primele, ce sunt in functie de investitiile pe care le face investitorul pe piata de capital.
"Salariul unui broker la inceput de drum este de aproximativ 1.000 lei, pentru o perioada de 3 luni. La cativa ani experienta, dupa ce isi formeaza clientela, venitul poate creste la cateva mii de euro", ne-a declarat Petru Prunea, director SSIF Broker Cluj.
"Salariul depinde de experienta/abilitatea brokerilor si, in general, sunt similare celorlalte institutii financiar-bancare din Romania. Majoritatea SSIF practica un sistem de salarizare bazat pe performanta", a mentionat Anca Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor.
Veniturile sunt adesea fixe, dar la acestea se pot adauga comisioane, in functie de tranzactiile facute de clientii brokerilor, completeaza Chisu.

Acest job consuma mult timp si energie

Este bine ca cineva care doreste sa se angajeze intr-o astfel de meserie sa aiba anumite aptitudini, anume: capacitate de comunicare, spirit de analiza, simt analitic si, nu in ultimul rand, sa fie un bun interpretor al reactiilor psihologice ale participantilor la piata. Evident ca aceste calitati se deprind mai ales din experienta de zi cu zi.

"Totul se bazeaza pe o munca asidua si mare consumatoare de timp si energie", spune Chisu

Asociatia Brokerilor este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ca organism de formare profesionala. Asociatia organizeaza cursuri de pregatire profesionala si seminare de instruire in domeniul pietei de capital, atat pentru investitorii mai putin initiati, cat si pentru cei care vor sa aprofundeze acest domeniu si sa invete despre tehnici de investitii. In acest sens, sunt organizate seminare de initiere in piata de capital, despre analiza tehnica - evolutia actiunilor la bursa, analiza fundamentala - evaluarea companiilor listate la bursa si despre tranzactionarea instrumentelor derivate. Orice persoana fizica, dupa finalizarea studiilor liceale, poate urma cursurile de agent de servicii de investitii financiare. Absolvirea cursului este doar inceputul, iar pentru a urma un astfel de curs va trebui sa scoateti din buzunar o suma care variaza intre 500 si 1.000 de lei. Dupa absolvirea acestui curs trebuie sustinut un examen. Apoi, absolventul va detine un atestat si o autorizatie de agent de investitii financiare. Atestatul este de regula platit de firmele de brokeraj.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice