search

Dobanzi in scadere, relansarea creditarii si stabilizarea cursului valutar: rezultate asteptate la finalizarea imprumutului FMI

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Asteptarile momentului de la sistemul bancar sunt: dobanzi in scadere, relansarea creditarii, stabilizarea cursului valutar si, cu mari emotii, sa nu scoata banii din tara.

Conform parerilor exprimate in ultimele zile de analisti economici, reprezentanti ai bancilor comerciale, dar si de catre reprezentatii BNR, in termen foarte scurt asteptam sa apara primele efecte ale infuziei de fonduri prin imprumutul FMI, deocamdata existenta doar la nivelul promisiunii parafate.

Primul efect mult asteptat este scaderea dobanzilor. "Toate bancile din piata spera ca aceasta finantare de la FMI sa duca la scaderea dobanzilor in Romania sau scaderea rezervelor minime obligatorii. Ne trebuie o reducere a dobanzilor din piata", declara presedintele-director general al BRD-Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, citat de NewsIn. El a adaugat ca spera ca dobanzile in piata sa ajunga un nivel de 10-12% pe an.

O parte din banii imprumutati de la FMI asigura un surplus de lichiditate pentru banci. Acesta, impreuna cu reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) asigura fondurile necesare pentru ca bancile sa relanseze creditarea. Dar reducerea RMO, reprezinta si o sursa de ingrijorare: bancile ar putea scoate banii din tara catre institutiile mama din afara Romaniei.

Ingrijorarea se manifesta la toate nivelele (de unde deducem ca riscul e cat se poate de real si dificil de intampinat): Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declara ca FMI va solicita bancilor-mama sa-si asume mentinerea tuturor liniilor de finantare din Romania, inclusiv a sumelor care s-ar elibera prin reducerea RMO, ba chiar sa faca noi aporturi, la nevoie.

Din pacate, toate demersurile de intampinare a acestui risc raman la nivelul politetii diplomatice, atata timp cat nu exista nici o modalitate prin care se poate impune acest lucru.

Un alt efect catre care ne indreptam atentia cu speranta este stabilizarea cursului valutar.

Cursul de schimb leu-euro se afla la un nivel sustenabil. NewsIn citeaza declaratia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform caruia "Nu este nevoie de deprecieri suplimentare. Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala".

Anuntul despre finalizarea imprumutului FMI a produs se pare deja o usoara apreciere a leului, la 4.27. In plus, presedintele Traian Basescu a apreciat, miercuri, ca luna mai va fi cel mai bun moment pentru moneda nationala, avand in vedere ca in rezerva BNR va intra o prima transa de 5 miliarde de euro din imprumutul extern, conform Mediafax.

Prin urmare, cel putin pe termen scurt, putem conta pe aprecierea leului in raport cu euro. La nivel anual, estimarea facuta de analistii Bank of America Securities-Merrill Lynch previziona un curs al leului la final de 2009 de 4.45lei/euro.


La nivel de consumator


La nivelul consumatorului mic de servicii financiar-bancare, peisajul sistemului arata destul de antagonic, in functie de intentii.

Impotriva curentului (adica in directia creditarii) merge greu: ai nevoie de un venit minim de 7000 de RON, ajuta foarte mult sa fii tanar si casatorit (undeva pe la treizeci si ceva, ar fi ideal) si eventual si intr-o pozitie de management. In plus, trebuie sa te pregatesti ca banca va considera un procent de 50% din valoarea bunului ipotecat ca fiind garantata. Asa ca daca ipotechezi o casa care acum, in conditiile in care piata imobiliara pare sa fie blocata si valorile in cadere libera, ar fi evaluata la 100,000 euro, atunci te poti pregati pentru un imprumut de 50,000.

Pe de alta parte, in directia incurajata de moment (adica spre economisire), oferta e de natura sa incurajeze. Tot mai multe institutii de credit platesc bonificatiile la produsele de economisire chiar in momentul depunerii.

Ce ramane constant in relatia banca - client, persoana fizica, e orientarea catre profit pe termen scurt. Aceasta e reflectata in comportamente de consum, cum ar fi tendinta clientului de a contracta produse de economisire scadente pe termen scurt. Dar e vizibila si complet ignorata in zona mult mai serioasa a contractelor de credit incheiate de catre banci, unele cu incalcari grotesti ale drepturilor consumatorului.

Ramane sa asteptam cu rabdare mutarea atentiei de la nivelul macro, la cel micro, pentru a crea un mediu sanatos si de incredere pentru masa de contributori directi la sanatatea sistemului.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice