search

E-Factura 2022. Trebuie transmise toate facturile, chiar daca nu sunt produse cu risc fiscal ridicat?

HORECA in 2024: Monografii contabile si cazuri practice
Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022. Multe situatii sunt inca neclarificate si trebuie studiata atent legislatia pentru a intelege toate prevederile. 
 
In acest articol analizam cazul unei societati care s-a inscris in sistemul RO e-Factura prin cererea 084. Acestea are obligatia de a transmite toate facturile emise catre toti beneficiarii, chiar daca nu sunt produse cu risc fiscal ridicat? Factureaza doar produse din carne catre doua gradinite.
 

E-Factura 2022: raspunsul specialistului

In aceasta situatia se vor transmite numai facturile emise in relatia B2G.
 
In relatia B2G, potrivit prevederilor art. 7 din OUG 120/2021, in situatia in care operatorul economic a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in conformitate cu prevederile art. 5, acesta are obligatia de a emite doar facturi electronice si de a utiliza acest sistem pentru transmiterea acestora catre toti destinatarii definiti la art. 2 alin. (1) lit. p), cu exceptia facturilor electronice prevazute la art. 6.
 
La art. 2 alin. 1 lit. p) este prezentat destinatarul facturii electronice emise in relatia B2G - autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
 
Art. 6. Prevederile prezentului capitol nu se aplica facturilor electronice emise ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau in cazul in care atribuirea si executarea contractului de achizitie publica au necesitat impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului.
 
Conform prevederilor Legii 139/2022, art. II, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania, conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
 
In situatia in care incepand de la 01.07.2022, veti factura si produse cu risc fiscal ridicat pe relatia B2B veti fi obligat sa transmiteti si acele facturi.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae Ciprian


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice