search
conta.ro cauta meniu
search

e-Factura in 2025: Reguli, exceptii si obligatii pentru relatiile B2C si B2B

Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila. 
 
Livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
 
Asadar, in relatia B2C sistemul devine obligatoriu incepand cu 01.01.2025. In consecinta, toate persoanele impozabile care emit facturi catre consumatori vor trebui sa le raporteze in sistemul RO e-Factura.

Sanctiuni: Ca si in cazul relatiei B2B, daca nu se transmit facturile prin sistem in relatia B2C, operatorii economici vor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabilului. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice. 
 
Se stabileste o perioada de 1 an, respectiv pana la 1 iulie 2025, in care sa nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, precum si de catre furnizorii/prestatorii acestora, avand in vedere restrictiile tehnice actuale ale sistemului.

Asociatiile, fundatiile si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori vor fi exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura pana la 30 iunie 2025, in vederea adaptarii la sistem. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii incepand cu 1 iulie 2025.

In cazul in care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul national RO e-Factura in termenul prevazut, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii platite la momentul livrarii/prestarii, acestia vor putea notifica organele fiscale competente.
 
Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligatia de a transmite facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura atunci cand emit facturi in numele si in contul furnizorilor - persoane impozabile stabilite in Romania conform Codului fiscal, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem, si a organizarii unui registru in care sa figureze aceste organe de executare silita.
 
Important! Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania , pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, se considera facturi emise in relatia B2B.

Cele mai importante modificari fiscal-contabile care va afecteaza activitatea in 2025! Le gasiti sintetizate intr-o lucrare exceptionala: Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! Aflati dintr-o privire tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in 2025! Evitati necazurile cu ANAF! Detalii aici >>

Operatiunile pentru care persoanele impozabile sunt exceptate de la obligatia utilizarii sistemului RO e Factura

Sunt exceptate persoanele impozabile stabilite in Romania, care emit facturi pentru operatiuni:
 
- care nu sunt in sfera de aplicare a TVA 
- pentru sume care nu se includ in baza de impozitare a TVA
- pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi conform art. 319 din Codul fiscal.

Nu este obligatorie utilizarea facturii electronice pentru: 
- misiunile diplomatice si oficiile consulare
- Comunitatea Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, Banca Centrala Europeana, Banca Europeana de Investitii, Comisia Europeana sau alte organisme internationale
- fortele armate ale statelor membre NATO

Aceste persoane pot opta pentru utilizarea sistemului.

In facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii, precum si, dupa caz, contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, se inscriu, in mod obligatoriu, codurile CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice, adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 2.195/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun privind achizitiile publice
 
In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania, se vor transmite prin e_factura numai facturile emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania.
 
Facturile simplificate se vor transmite prin sistemul e_factura. Nu se transmit prin e_factura  bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate
 
Sunt exceptate de la obligatia transmiterii prin sistemul e_factura, facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru.
 
In relatia B2C: ,, Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului.

Se abroga de la 1 ianuarie 2025  prevederile privind transmiterea in sistem a facturilor emise pentru vouchere de vacanta titularilor acestora de catre unitatile afiliate. avand in vedere ca toate facturile emise in relatia B2C vor fi raportate in sistem de la 1 ianuarie 2025.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1747342800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici