search

e-Transport: Ce este o 'partida de bunuri' si cum generam codul UIT

In cazul unei achizitii intracomunitare de marfuri, furnizorul a emis doua facturi: una pentru produsele achizitionate si alta cu valoare zero pentru cateva articole trimise ca mostre. Toate marfurile sunt incarcate din acelasi loc, in aceeasi masina si vor fi descarcate la aceeasi locatie. In aceasta situatie, cum se genereaza codul UIT?
 
Intrebare: "Cum se genereaza codul UIT in urmatoarea situatie: avem o achizitie intracomunitara de marfuri; furnizorul emite 2 facturi: o factura pentru produsele achizitionate si o factura cu valoare zero pentru cateva articole trimise ca si sample (mostre). Toate marfurile se incarca din acelasi loc, in aceeasi masina si se vor descarca la noi in aceeasi locatie. In aceasta situatie se genereaza un singur cod UIT pentru ambele facturi sau se genereaza cod UIT pentru fiecare factura in parte?"
 
Raspuns: In situatia descrisa, in care aveti o achizitie intracomunitara de marfuri pentru care furnizorul a emis doua facturi una pentru produsele achizitionate si una cu valoare zero pentru articolele trimise ca mostre si toate marfurile sunt incarcate din acelasi loc, in aceeasi masina, si se vor descarca la aceeasi locatie la voi, trebuie sa aveti in vedere cum se defineste o "partida de bunuri" conform legislatiei in vigoare pentru a determina cum se genereaza codul UIT.
 
Analiza prevederilor legale:
 
1. Definitia partidei de bunuri:
Conform art. 2 alin. (5) din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022, o partida de bunuri este un ansamblu indivizibil de bunuri care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator si un singur destinatar final.
 
2. Obligatia de declarare in RO e-Transport:
Art. 8 indice 1 litera b) din Ordonanta, prevede ca beneficiarul din Romania are obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul international de bunuri in cazul achizitiilor intracomunitare.
 
3. Criterii de monitorizare:
Art. 1 alin. (4) din Ordinul nr. 1.337/1.268/2024, mentioneaza ca sunt monitorizate in Sistemul RO e-Transport transporturile care implica vehicule rutiere care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei.
 
Concluzie:
 
Din moment ce ambele facturi se refera la bunuri care sunt transportate in acelasi timp, din acelasi loc de incarcare, cu aceeasi masina, si catre acelasi destinatar (compania dvs. in Romania), acest transport constituie o singura partida de bunuri conform definitiei de mai sus. Prin urmare, in aceasta situatie, se genereaza un singur cod UIT pentru ambele facturi, nu cate un cod pentru fiecare factura in parte.
 
Acest cod UIT va cuprinde toate detaliile necesare conform legislatiei: date despre expeditor si beneficiar, caracteristicile bunurilor transportate, cantitati, valori (chiar daca unele sunt zero), locurile de incarcare si descarcare, si detalii despre mijlocul de transport utilizat.
 

Temei legal

 
Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport
 
Art. 1.
(2) Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri.
 
Art. 2. -
In sensul prezentei ordonantei de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
5. partida de bunuri - denumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator dintre cei prevazuti la art. 8 alin. (1) si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare;
 
Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;
 
Art. 8 indice 1
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
 
Ordinul nr. 1.337/1.268/2024 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport
 
Art. 1. -
(4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg, sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului. 


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile