search

Europa, acum ori niciodata. Bruxelles-ul vrea sa preia controlul

HORECA in 2024: Monografii contabile si cazuri practice
Uniunea Europeana a ajuns la un punct de rascruce. Printre altele, iminentul faliment al Greciei ridica grave intrebari asupra vitalitatii Uniunii, tot mai afectata de criza economica. Comisia Europeana, institutia executiva a Uniunii, pare decisa sa preia fraiele guvernantei economice a statelor componente. "Trebuie sa mergem mai departe, sa ne finalizam Uniunea monetara cu o uniune economica. Trebuie sa reusim sa indeplinim obiectivele de la Maastricht" a spus ieri si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

"A fost o iluzie sa credem ca putem avea o moneda europeana si o piata unica cu abordari nationale ale pietei. Trebuie sa trecem peste aceasta iluzie si sa stim ca nu putem avea o abordare inter-guvernamentala la aceasta problema", a concluzionat ieri Barroso, in contextul in care Parlamentul European a votat ieri pachetul de legi privind guvernanta economica.

Potrivit declaratiilor oficiale, pachetul legislativ adoptat ieri vrea sa mareasc transparenta, sa impuna mai multa responsabilitate din partea statelor si sa amelioreze calitatea si corectitudinea statisticilor, asigurandu-se ca acestea sunt colectate independent. Noile reglementari obliga statele sa refaca mai prompt sanatatea economiei amenintate de dezechilibrele macroeconomice, prin actiuni preventive si avertizari preliminare.

Astfel, Parlamentul European a castigat dreptul de a audia public ministrii de finante ai statelor care au primit un avertisment, cu toata opozitia manifestata in cursul dezbaterilor parlamentare. De asemenea, Parlamentul European a mai cerut Comisiei sa ia in considerare si tarile cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibila cauza a unui dezechilibru macroeconomic. Initial, statele membre au insistat ca numai tarile cu deficite sa fie investigate. Regulile noi impun Comisiei sa ia in considerare si posibilitatea ca tari precum Germania sau Olanda sa cauzeze instabilitate. Acestor tari li se va putea cere, prin urmare, sa faca reforme.

Masurile legislative adoptate ieri confirma intentia Comisiei Europene de a se implica intr-o masura mult sporita in politicile economice si fiscale ale membrilor Uniunii. "Avem nevoie de autoritatea independenta a Comsiei Europene mai mult ca niciodata pentru ca ea sa propuna si sa evalueze masurile care trebuie luate de statele membre", a mai spus Barroso.

Pentru a-si putea impune autoritatea, Comisia Europeana a stabilit si masuri de constrangere a statelor care ar intentiona sa se sustraga controlului central. Comisia capata noi competente, putand sa solicite furnizarea mai multor informatii decat era prevazut anterior si prin instituirea de misiuni de supraveghere in statele membre. In cazul prezentarii unor statistici frauduloase de date privind deficitele si datoria, autoritatile nationale vinovate vor putea fi amendate cu o suma reprezentand 0,2% din PIB. De asemenea un stat membru poate fi penalizat si daca nu actioneaza conform recomandarilor pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

Ca o concluzie, Uniunea Europeana plateste acum - in termenii unei amenintari reale la adresa monedei unice - pacatul elen. Grecia a denaturat cu buna-stiinta date economice fudamentale in contextul aderarii sale la Uniune. In plus, tratamentul lax al politicilor bugetare elene a dus la o indatorare dincolo de capacitatea ei de a produce plus-valoare. Un studiu secret al Germaniei, potrivit gandul.info, constata ca, pentru a scapa de faliment, Grecia ar trebui sa vanda tot ce are. Intrarea in incetare de plati a Greciei ar pune euro intr-o situatie extrem de incomoda si periculoasa.

Asa se face ca planul pentru salvarea Greciei reprezinta piatra de incercare pentru supravietuirea Uniunii Europene, cel putin in aceasta formula de proiect. Noile masuri legislative vin sa dea guvernarii europene un nou instrument, mai puternic, in aceasta lupta pe viata si pe moarte.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice