search

Europa unita si sfarsitul iluziilor. Criza se trateaza cu austeritate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In timp ce vreo 40.000 de oameni manifestau sambata in strada, cerand locuri de munca si protestand impotriva austeritartii, ministrii de finante ai statelor din UE incercau, reuniti la Godollo, langa Budapesta, sa ajunga la un numitor comun privind "consolidarea bugetara". "Pentru moment, noi trebuie ca in numeroase tari sa garantam consolidarea bugetara, intrucat povara datoriei mananca resursele viitoare si resursele viitoarei cresteri economice ale generatiilor ce vor veni", a spus comisarul european cu finantele, Olli Rehn, reporterilor de la agentiile de presa internationale. Iar pentru cei din strada, mesajul a fost simplu, dar categoric: "Oamenii trebuie sa inteleaga ca noi economisim nu pentru a-i infuria, ci pentru a putea inca finanta viitorul politicilor sociale", dupa cum a explicat ministrul luxemburghez de profil.

Mesajul final al reuniunii de la Godollo a ministrilor de finante a fost limpede si transanta si nu cred ca a lasat multe iluzii sindicalistilor din mai multe tari europene, inclusiv Romania, prezenti acolo sambata. S-o fi terminat ea, recesiunea, dar criza economica si financiara continua sa se faca simtita, iar statele europene au probleme structurale grave, care continua sa ameninte viitorul politicilor sociale din UE.

Unitatea aceasta de vederi in stabilirea si propagarea masurilor pentru combaterea crizei economice din Europa pare sa fie incurajatoare la prima vedere. Lucrurile nu sunt insa atat de simple. Recent, o stire a agentiei Reuters a repus in discutie libertatea guvernelor nationale din cadrul UE de a adopta masurile anticriza pe care acestea le cred potrivite. Agentia de presa a dezvaluit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a transmis bancilor portugheze "sa-si reduca expunerea" fata de datoriile guvernului de la Lisabona. Cu alte cuvinte, sa inceteze a mai finanta guvernul portughez, ajuns la ananghie prin imposibilitatea de a mai finanta eficient cheltuielile publice ale statului. Cum moneda portugheza este euro, iar Banca Centrala Europeana (BCE) este emitentul monedei si cel care face regulile pe aceasta piata, avertismentul nu putea fi desconsiderat de bancherii portughezi.

Acest episod, comenteaza Reuters, scoate in evidenta rolul crucial pe care Trichet, ca presedinte al BCE, l-a adoptat pentru a raspunde la criza din zona euro, "umpland discret, dar eficient, un vid de putere creat de reactia lenta a guvernelor". "In ultimele luni, Trichet a devenit o figura importanta in incercarea de a rezolva ceea ce pare o criza fara solutie. Trichet a intrat in administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face asa ceva", a afirmat si presedintele unei companii de consultanta citat de agentie. Evolutia proiectului european a oferit putere BCE, mai noteaza Reuters.

Concluzia este evidenta: guvernele statelor membre UE s-au dovedit incapabile sa gestione eficient criza economica, iar institutia care si-a asumat acest rol, peste capul actorilor guvernamentali nationali, uneori chiar in dezacord cu acestia, este Banca Centrala Europeana. Acesta este cazul de ultima ora al Portugaliei, impiedicata sa puna in practica o strategie proprie si "indrumata" printr-o manevra subterana sa-si caute salvarea la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Cum Uniunea Europeana nu are un sistem fiscal unitar (acesta fiind - inca - un atribut suveran), instrumentul de constrangere avut la indemana de BCE este cel monetar.

Episodul dezvaluit de Reuters ne reaminteste, noua, romanilor, de "guvernul din umbra" de la BNR si tentative autoritatii monetare de a prelua, in anumite momente, controlul asupra politicilor guvernamentale, mergand pana la oferta de a pune in fruntea executivului pe cineva din interiorul institutiei. Ceea ce, in ciuda incapacitatii demonstrate a "establishment-ului" politic de a gestiona problematica unei economii aflate in criza severa, nu este neaparat un lucru dezirabil. Pentru ca, asa cum spune unul dintre analistii citati de Reuters, "este rau din punct de vedere al guvernantei Europei, deoarece Trichet ar trebui fie in slujba guvernelor, nu stapanul acestora." Daca este sau nu presedintele BCE indreptatit sa joace rolul de "stapan", aceasta o vom vedea in lunile care vin.



Noutati contabile 1714338000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice