search

Evaluarea creantelor si datoriilor in valuta: cum se inregistreaza in contabilitate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Foarte multi contabili considera ca este suficient sa evalueze creantele si datoriile in valuta la sfarsitul exercitiului financiar, insa Reglementarile contabile prevad obligatia evaluarii lunare (la finele fiecarei luni). Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
Intrebare:
Evaluarea creantelor si datoriilor in valuta si, bineinteles,a disponibilitatilor in valuta se face si lunar, si la sfarsitulanului? Cum se procedeaza? Ce inregistrari contabile se fac?
 
Potrivit prevederilor de la pct. 304 alin. (3)-(4) din reglementarile contabile, la finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta, se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

 
Conform prevederilor de la pct. 325 alin. (1), la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Na-tionala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar,dupa caz.


Studiul de caz a fost extras din editia lunii aprilie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice