search

Evaziune fiscala: 3 completari aduse de Legea 125/2023

Ce declaratii fiscale au termen limita de depunere joi, 25 iulie
Evaziunea fiscala este o problema majora a sistemului fiscal din Romania. Existenta unui numar mare de obligatii fiscale a generat in permanenta tendinte de sustragere de la plata unor impozite. 
 
Unul dintre obiectivele majore ale ANAF este combaterea evaziunii fiscale, un flagel al economiei care pagubeste bugetul general consolidat de resursele necesare bunei desfasurari a statului.  In acest sens, Agentia desfasoara actiuni de control menite sa indrepte sau sa sanctioneze neregulile comise de contribuabili, imbunatatind astfel gradul de conformare si colectare.

In acest context, este important de stiut care sunt modificarile aduse de Legea 125/2023 privind completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 440 din 22 mai 2023.
 
Prin legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale au fost introduse urmatoarele prevederi:
 
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi orice actiune sau inactiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier avand ca efect diminuarea cu cel putin 10.000.000 euro, in echivalentul monedei nationale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, prin: 
 
a) utilizarea sau prezentarea de declaratii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA; 
 
b) nedivulgarea de informatii privind TVA, atunci cand aceste informatii trebuie divulgate potrivit legii; 
 
c) prezentarea de declaratii corecte privind TVA pentru a masca in mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursari de TVA. 
 
Si tentativa la infractiunea prevazuta mai sus se pedepseste. 
 
Baza legala: Legea nr. 125/2023 privind completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 440/22.05.2023 
 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice