search

Executarea silita in cazul debitorilor care au de incasat sume de la stat

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

In Monitorul Oficial al RomAniei nr. 968/ 29.11.2016, a fost publicat OPANAF nr. 3.454/ 25.11.2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii de stat. Acest ordin se aplica de la data aparitiei in Monitorul Oficial, respectiv 29.11.2016.

Contribuabilii care au obligatii fiscale restante pentru care sunt in derulare masuri de executare silita pot beneficia de ridicarea masurilor de  executare silita in situatia in care au de primit de la autoritati sau institutii publice sume certe (adica existenta lor rezulta din titlul executoriu), lichide (adica obiectul lor este determinat sau determinabil) si exigibile (adica termenul de plata pe care il aveau datornicii a expirat), cu exceptia celor aflate in litigiu. In baza prevederilor acestui act normativ, organul fiscal popreste banii ce ar fi trebuit sa ajunga de la autoritati sau institutii publice la contribuabil.

Astfel, daca sumele respective acopera datoria, contribuabilul nu mai este supus executarii silite asa cum a fost inceputa anterior. Contribuabilii care vor sa beneficieze de aceasta facilitate pot depune la organul fiscal competent, dupa primirea somatiei, o cerere si documentul ce atesta sumele pe care le au de primit de la autoritati sau institutii publice (atestat).

Important: Daca un contribuabil depune cererea si atestatul dupa ce organul fiscal competent a recuperat deja sumele prin executare silita, sumele respective sunt luate in considerare pentru executari silite viitoare.       


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice