Experimentul "ursul alb": pensiile lui 2012 - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Experimentul "ursul alb": pensiile lui 2012

Final de an, inainte sa insemne sarbatori si filme cu Craciun, inseamna previziune bugetara. Acum vine momentul sa ne uitam la promisiuni uitate si sa ne intrebam despre ce urmeaza. Guvernul Boc, purtator de solutii nepopulare si mesager al atator neplaceri, a recurs la diminuarea salariilor bugetare si altor indemnizatii in 2010. Cu promisiunea ca vom reveni de unde am plecat si inca ceva.

Sa ne uitam un pic la mesajele pe care le primim cu privire la 2012 in termeni de buget. Inainte de primele declaratii cu privire la ce ne asteapta la anul, ne-am formulat cu toti sperante: reducerea CAS, indexarea pensiilor... Reactiile oficiale au venit la un ison: nu se va putea reduce CAS. Pensiile au de asemenea o prognoza sumbra: nici ajustarea la inflatie, nici alinierea in functie de salariul mediu pe economie. Cresterea economica estimata pentru Romania e intre 1.8% si 2%. Ar trebui, potrivit secretarului general al PDL, Ioan Oltean, sa avem cel putin 3.5% ca sa atingem un punct de confort in ce priveste indexarea pensiilor.

Cam acelasi lucru afirma si ministrul Sulfina Barbu. A facut doua variante de propuneri privind pensiile: una cu indexare si atat, numai daca situatia economica o permite, alta fara indexare.

Pana aici, nimic neobisnuit: calibrare de asteptari.

Dar vine presedintele Basescu si da un raspuns unei intrebari inexistente: nu, pensiile nu se vor reduce sau impozita la anul. Si nici salariile nu se vor mai reduce.

In psihologie, este cunoscut experimentul "big white bear" (ursul mare si alb). Participantii la experiment au fost rugati ca timp de un minut sa NU se gandeasca la un urs mare si alb. La final, au fost rugati sa mentioneze la ce anume s-au gandit in timpul minutului acordat. Ghici la ce? Evident: la un urs mare si alb. Numai pentru ca acest concept le fusese adus in atentie inainte de a intra in experiment.

Nu e o tactica straina guvernului Boc. S-a mai gestionat asa perceptia publica. Sigur, concentrati pe binefacerea ca nu se mai taie nici din pensii, nici din salarii, ar putea fi sanse sa ne convingem ca venitul nostru este neschimbat. Atata doar ca salariile si pensiile scad pe zi ce trece. Venitul nostru real acopera tot mai putin. E la mintea cocosului ca toate scumpirile pe care le stim si le mai putem astepta: benzina, energie, impactul certificatelor verzi asupra consumatorului final, TVA-ul mare si gras, accize de 2012, ei bine, toate acestea taie zdravan din valoarea ramasa intacta si neprihanita a pensiilor si salariilor bugetare.

Ceea ce este usor ingrijorator, in plus, este ca istoria tacticilor abordate de guvernul Boc, pentru managementul asteptarilor noastre, ne invata ca acum ne putem astepta si la "una rece". Ca asigurarea neceruta pe care ne-o ofera presedintele ca NU vor scadea pensii si salarii, este un credit de imagine pe care urmeaza sa-l consume cel putin cu o veste neplacuta pe masura importantei subiectului. Ramane numai de vazut de unde aterizeaza.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Damian - www.conta.ro
Data: 2011-10-25
Vizualizari: 3049


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services