search

Expert contabil: A fost publicata PROGRAMA examenului de admitere la stagiu

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor


A fost publicata Programa aferenta examenului de admitere la stagiu in vederea obtinerii calitatii de expert contabil, sesiunea 2013.

Programa integrala poate fi consultata AICI.

PROGRAMA AFERENTA EXAMENULUI DE ADMITERE LA STAGIU IN VEDEREA OBtINERII CALITATII DE EXPERT CONTABIL, SESIUNEA 2013

1. CONTABILITATE
Capitolul I



CONTABILITATE SI RAPORTARE FINANCIARA CONFORME REGLEMENTARILOR NATIONALE

A.Contabilitatea si raportarea financiara a entitatilor economice.

1. Obligatii care revin, potrivit legii, persoanelor juridice, pe linia organizarii si conducerii contabilitatii.

2. Forma si continutul situatiilor financiare anuale.

3. Principiile contabile generale. Reguli generale privind recunoasterea si evaluarea.

4. Contabilitatea activelor imobilizate (vor fi avute in vedere definitii, delimitari, recunoastere si derecunoastere, sistemul de conturi, evaluarea initiala, evaluarea dupa recunoastere, evaluarea cu ocazia cedarii si scoaterii din evidenta, tratamente contabile si cerinte de prezentari de informatii).

5. Contabilitatea activelor circulante (vor fi avute in vedere definitii, delimitari, recunoastere si derecunoastere, sistemul de conturi, evaluarea initiala, evaluarea dupa recunoastere, evaluarea la iesire, tratamente contabile si cerinte de prezentari de informatii).

6. Contabilitatea tertilor si subventiilor pentru investitii (vor fi avute in vedere definitii, delimitari, sistemul de conturi, contabilitatea decontarilor cu clientii, furnizorii, asigurarile si protectia sociala, bugetul statului si fondurile speciale, debitorii si creditorii diversi, contabilitatea decontarilor in cadrul grupului, in cadrul unitatii si a operatiilor de participatie, contabilitatea datoriilor financiare pe termen scurt, ajustari pentru deprecierea activelor creantelor, contabilitatea cheltuielilor si a veniturilor in avans, contabilitatea subventiilor pentru investitii).

7. Contabilitatea capitalurilor (vor fi avute in vedere definitii, delimitari, sistemul de conturi, contabilitatea capitalului social, contabilitatea primelor si rezervelor, contabilitatea rezultatului reportat si a rezultatului exercitiului inclusiv corectarea erorilor contabile, repartizarea profitului, contabilitatea datoriilor financiare pe termen lung, contabilitatea provizioanelor).

8. Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor (recunoastere, sistem de conturi, tratamente contabile).

9. Contabilitatea elementelor extrabilantiere (vor fi avute in vedere delimitari, structuri, angajamente acordate si primite, operatii in afara bilantului, active si datorii contingente).

10. Intocmirea si prezentarea situatiilor financiare individuale (vor fi avute in vedere delimitari, stabilirea balantei conturilor inainte de inventariere, inventarierea generala, operatiile de regularizare, evenimente ulterioare datei bilantului, balanta conturilor dupa inventariere, determinarea rezultatului exercitiului, impozitarea profitului, distribuirea profitului, redactarea situatiilor financiare, analiza financiara si interpretarea situatiilor financiare, raportul administratorilor, auditarea sau verificarea situatiilor financiare anuale, aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale).

11.intocmirea si prezentarea situatiilor financiare consolidate (referentiale contabile aplicabile, conditii de intocmire a situatiilor financiare consolidate, scutire si exceptii de la intocmire, grupul de societati si perimetrul de consolidare, excluderea din perimetrul de consolidare, ajustarea situatiilor financiare individuale, eliminarea conturilor intragrup, eliminarea rezultatelor interne, eliminarea titlurilor si dividendelor, metode de consolidare).

B.Contabilitate de gestiune:

1. Calculul costului (clasificarea costurilor, pierderile, productia in curs de executie, repartizarea costurilor indirecte, imputarea rationala, costurile indatorarii;
2.Sistemul conturilor de gestiune;
3.Raportarea interna a informatiei din contabilitatea de gestiune.


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice