search

Explicatii la o despartire

Operare SAGA - exemple practice si recomandari. Facilitati mai putin cunoscute pe care vi le ofera softul de contabilitate
Ce credeti ca putea sa spuna presedintele Traian Basescu la despartirea de Guvernul Boc? Agentiile de presa au profitat de efortul presedintelui de a nu uita lucruri care i se par importante si, iata, cu ocazia depunerii juramantului, am aflat si cu ce ganduri si-a luat adio seful statului de la acest ultim cabinet.

"Am avut de multe ori sentimentul ca sunt parte a acestui Guvern, pentru ca aveam nevoie de toata forta politica pentru a depasi momentul si aveam nevoie de forta politica pentru ca stiam foarte bine si nemultumirile din grup si trebuia sa fim convingatori in implementarea deciziilor si simteam prin toti porii si atmosfera extrem de ostila impotriva Guvernului care, de fapt, ducea o misiune aproape imposibila: sa treaca o natiune prin criza, sa redreseze finantele publice, in conditiile in care nimeni nu vroia acest lucru", a afirmat seful statului, la ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii noului Guvern, citat de Agerpres.

Banuiesc ca nu e tocmai comod sa simti, vorba aceea, "ostilitatea prin toti porii", mai ales atunci cand te-ai inhamat la o "misiune aproape imposibila", cum spune presedintele. Iata deci, cum caracterizeaza astazi presedintele, in doua fraze, activitatea guvernelor reunite sub numele lui Emil Boc din perioada 2009-2011. O tara in criza, finante publice deficitare si o opozitie rau-voitoare la adresa guvernului care s-a straduit sa indrepte toate aceste neajunsuri. Este vorba, bineinteles, despre o opozitie manifestata ca mod de raportare la actiunea guvernamentala, nu la opozitia politica, forma institutionala de actiune politica partizana.

Citind gandurile exprimate aseara de presedinte, m-am intrebat de unde s-a nascut aceasta ostilitate la adresa activitatii guvernamentale despre care s-a amintit la Palatul Cotroceni. Asadar, am intrat in criza, criza ne-a prins cu dezechilibre bugetare si economice majore, iar Guvernul Boc a trebuit sa stabilizeze situatia si sa repare ce se mai putea repara. Daca a fost sau nu constient fostul premier la ce urma sa se angajeze cand s-a oferit sa preia acest job, este greu de spus. Probabil ca nu. Īnsa nu se poate spune ca nu a avut determinarea de a face ceea ce a parut ca trebuie facut. Si atunci, de unde ostilitatea resimtita "prin toti porii"?

Explicatia mea este ca guvernarea Boc nu a avut competenta economica necesara pentru a aborda o criza de proportiile celei prin care trecem astazi. Nu a avut viziune si, ca atare, nici proiecte pentru natiunea pe care - asa cum spune presedintele - a vrut sa o treaca prin desertul crizei. A fost o guvernare care a actionat asemenea pompierului amator: incercand sa salveze casa incendiata, a facut mai multe pagube decat era necesar. Un singur exemplu: introducerea impozitului obligatoriu pentru micile firme, o decizie nesabuita care a scos de pe piata undeva la 160.000 de intreprinzatori. Si asta, fara rezultatele bugetare scontate. Ba, chiar dimpotriva. Astazi, presedintele cere facilitati pentru micii intreprinzatori, consilierii sai economici gasind ca mica initiativa ar putea sa miste din loc economia incremenita. Cu alte cuvinte, vrea sa invie ceea ce a ingropat fostul premier.

Este foarte greu sa gasesti sustinerea publica atunci cand tai salarii si ciuntesti pensii oricum insuficiente. De unde sa gasesti intelegerea populatiei, cand tu nici macar nu esti capabil sa comunici astfel incat sa fii convingator? Ce poti sa-i explici pensionarului caruia nu-i oferi niciun orizont de asteptare? Ce poti sa-i ceri intreprinzatorului, omul activ al societatii, cand tu ii ceri sa aduca bani de-acasa atunci cand i se blocheaza afacerile? Ce i-ar motiva asadar sa-ti ofere intelegere, simpatie sau - si mai mult - sustinere? Īn ceea ce priveste opozitia, cea politica, institutionalizata, nu mai este nici de spus in plus: aceasta este soarta partidelor care vor sa guverneze, dar nu se pricep.

Asadar, iata o intrebare la al carei raspuns ar trebui sa mediteze si proaspat investitul guvern: ce trebuie sa faci pentru a primi o sustinere generala si nu ostilitatea unei intregi societati. Un raspuns corect si o actiune pe masura acestuia l-ar scuti probabil de multe si mari neplaceri. Iar noi am avea guvernarea pe care o asteptam.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice