search

Facilitatile fiscale detaliate. Cote dobanzi si majorari din 2016

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 874 din 23 noiembrie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale a fost creat cadrul legal pentru ca orice contribuabil, persoana fizica sau juridica, sa ajunga la zi cu plata taxelor si impozitelor, aceasta masura avand ca scop sprijinirea contribuabililor aflati in dificultate precum si stimularea achitarii obligatiilor de plata restante la buget.

Obiectul facilitatilor fiscale

Organul fiscal competent acorda urmatoarele facilitati fiscale:
- amanarea la plata a obligatiilor de plata accesorii pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau pana la data de 30 iunie 2016 inclusiv, in cazul in care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor;
- anularea obligatiilor de plata accesorii.

Categoriile de obligatii de plata accesorii care, potrivit legii, pot face obiectul facilitatilor fiscale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2015 sunt urmatoarele:
Categoriile de obligatii fiscale accesorii care pot face obiectul facilitatilor fiscale
a) penalitatile de intarziere;
b) o cota de 54,2% din dobanzi;
c) o cota de 77,1% din majorarile de intarziere datorate de contribuabili pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 46/2011.

Obligatiile de plata accesorii, prevazute mai sus, sunt aferente:

- obligatiilor de plata principale restante la 30 septembrie 2015 inclusiv;
- obligatiilor de plata principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile fiscale principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv;

- obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015 inclusiv si stinse pana la aceasta data;
- obligatiilor de plata principale cuprinse in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
- Pentru obligatiile esalonate la plata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarii la plata, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care esalonarea se finalizeaza pana la data de 31 martie 2016, se anuleaza cota de 54,2% din dobanda esalonata la plata aferenta ratelor cu termene de plata ulterioare datei de 1 octombrie 2015. in acest caz, penalitatile de intarziere amanate la plata se anuleaza potrivit legii.

- Pentru obligatiile de plata reprezentand taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015 si care rezulta din inscrierea in randurile de regularizari din decontul de TVA a taxei colectate prin care se corecteaza taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv.
Contribuabilii care intentioneaza sa beneficieze de oricare dintre facilitatile fiscale prevazute de ordonanta de urgenta vor notifica organul fiscal competent cu privire la intentia de a beneficia de facilitati.

Notificarea
Notificarea se depune la registratura organul fiscal competent sau poate fi comunicata prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Notificarea se solutioneaza de catre organul fiscal competent, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, prin emiterea unei decizii de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii.

Notificarea va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:

a) datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/ reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii;
b) obiectul notificarii, respectiv intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii;
c) data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului.

In baza notificarii organul fiscal competent emite si comunica urmatoarele:
- catre contribuabil - decizia de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii;
- catre institutiile de credit la care debitorul are deschise conturi bancare si/sau catre tertii popriti la care detin/datoreaza sume de bani debitorului- adresa de sistare temporara, totala sau partiala, a executarii silite prin poprire.

Precizam ca, prin emiterea acestor acte, procedura de executare silita a obligatiilor de plata accesorii ce fac obiectul amanarii la plata se suspenda sau nu incepe, dupa caz.

in cazul in care contribuabilul nu a notificat organul fiscal, poate beneficia de anularea la plata a obligatiilor fiscale accesorii daca sunt stinse obligatiile fiscale principale prevazute de O.U.G. nr. 44/2015, iar diferentele de cote de obligatii fiscale accesorii ce nu fac obiectul anularii la plata (45, 8% din dobanzi) se achita utilizand, numarul de evidenta a platii.

31 martie 2016- data limita pentru stingerea obligatiilor de plata principale

Pentru a beneficia de facilitatile fiscale prevazute de Ordonanta de urgenta, contribuabilii au obligatia ca pana la data de 31 martie 2016, inclusiv, sa stinga prin orice modalitate obligatiile de plata principale, restante la 30 septembrie 2015.

30 iunie 2016 - data limita pentru depunerea cererii de anulare si pentru indeplinirea celorlalte conditii prevazute de lege

Continuarea AICI.



Sursa: ANAF, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice