search
conta.ro cauta meniu
search

Factura de corectie - cote diferite de TVA. Cum se inregistreaza in contabilitate?

Impozit constructii 2025: Noutati, cote de impozitare, termen de declarare si plata
Aplicarea unei cote eronate de TVA nu reprezinta un capat de lume fiindca, in contabilitate, exista metode prin care poate fi corectata greseala. Specialistul nostru explica mai jos cum se inregistreaza in contabilitate factura de corectie a unui produs.
 
Subiectul studiului de caz este o societatea cu domeniul de activitate comertul cu amanuntul. Contabilul a primit o factura de corectie a unui produs (cota de TVA de la 19% la 9% aferenta anilor 2022 si 2021). Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate si daca societatea trebuie sa faca si factura de diferenta cu cota de TVA.
 
Conform prevederilor art. 330 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal, corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
 
In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
 
In concluzie, pentru corectie ar trebui sa primiti o factura de stornare cu cota de 19% in care se evidentiaza informatiile din factura initiala si o alta factura cu produsul corect si cu cota de TVA 9%.

 
Primirea facturii cu stornarea produsului cu cota de 19%:
 
371 = 401 -100 lei
4426 = 401 -19 lei
 
Primirea facturii cu produsul corect si cu cota de 9%:
 
371 = 401 100 lei
4426 = 401 9 lei
 
In aceasta situatie pe fisa furnizorului veti avea o diferenta intre 119-109 = 10 lei pe care furnizorul va trebui sa ii restituie.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile