Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti se va face dupa aproximativ un an de zile din momentul in care ordonanta de urgenta va fi aprobata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in urma cu doua zile ca toate aspectele privind Fondul Proprietatea sunt rezolvate. "Din momentul in care se va aproba ordonanta de urgenta a Guvernului, Fondul Proprietatea se va putea lista la Bursa intr-un interval cuprins intre noua luni si un an", a declarat, ieri, Bogdan Chetreanu, comisar la CNVM. Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, evalueaza intervalul pana la care Fondul se va putea lista ca fiind cuprins intre opt si zece luni, deoarece intre timp trebuie sa se finalizeze un proces de evaluare a Fondului. "Fondul va putea fi asemuit cu un al saselea SIF. Putem urmari evolutia unui SIF si trage concluzii. Odata cu listarea FP la Bursa acesta va deveni o societate lichida. Evaluarea portofoliului trebuie sa se faca cu prioritate unde exista un prag de semnificatie. Sunt 116 societati comerciale in portofoliul Fondului si trebuie sa existe un reper de piata", a declarat Stere Farmache, presedinte BVB. "Vor fi evaluate aproximativ 30 - 40 de companii, dar nu si pe cele unde participatiile detinute sunt mici, iar procesul de evaluare va dura 3-4 luni de zile, a mentionat presedintele Fondului.
Paunescu a reafirmat necesitatea ca pentru procesul de evaluare sa fie selectati doi auditori, intrucat cele mai mari firme din domeniu activeaza pe piata locala si au contracte cu societatile din portofoliu care urmeaza sa fie evaluate.
"Exista posibilitatea ca evaluatorul desemnat sa fie si auditor pentru anumite companii din portofoliul Fondului, astfel ca pot sa apara conflicte de interese. Pentru a evita astfel de situatii, va fi nevoie de selectia a doi evaluatori", a mentionat Paunescu.
Fondul va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu si, in schimb, isi va majora semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.
Astfel, Fondul va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta.
Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani"Caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorilor este deja elaborat si procesul de selectie va dura in jur de doua saptamani. Avem nevoie de cel putin doi evaluatori ca sa rezolvam situatia in care unul din acestia este auditorul unei companii din componenta fondului. Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani", a spus Paunescu.
Intrebat de ce aceasta evaluare dureaza asa mult, Paunescu a raspuns ca Fondul detine participatii la companii mari, cu multe filiale, pentru care evaluarea nu poate fi facuta in mai putin de doua-trei luni. El a mentionat ca Fondul are si participatii cu ponderi mici in capitalul social al unor firme, primite de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care nu vor fi incluse in evaluare, in conditiile in care reprezinta procente reduse din capitalul Fondului.
Doua metode diferite de evaluare a activelorEvaluarea activelor Fondului Proprietatea va fi realizata prin doua metode diferite, in cazul companiilor neadmise la tranzactionare si a celor listate la Bursa, la care Fondul are participatii, potrivit proiectului de ordonanta.
Astfel, pentru societatile comerciale si companiile si societatile nationale neadmise la tranzactionare, evaluarea va fi realizata prin metoda capitalurilor proprii inregistrate la data de 31 decembrie 2004.
In cazul firmelor listate, evaluarea se va face pe baza pretului mediu ponderat aferent ultimelor trei luni de tranzactionare, cu obligatia ca ziua de implinire a termenului de 90 de zile sa fie cu cel mult 60 de sedinte de tranzactionare anterioara datei de adoptare a Hotararii Guvernului privind infiintarea Fondului Proprietatea.
Procedurile de listare la Bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului.
Conform proiectului de ordonanta de urgenta, Cancelaria Primului-Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.
"Exista si posibilitatea despagubirii in bani. Cei care nu vor sa devina actionari la FP sau care nu mai pot astepta sa se stabilizeze un pret pe piata vor primi pana la 500.000 RON in doua transe", a declarat Paunescu.
Fondul Proprietatea a primit in acest an dividende in valoare de 137,446 milioane lei (43,2 milioane euro), cu 75% mai mari decat in 2006 estimeaza incasari de 200 milioane lei din dividende pentru anul fiscal 2007, a declarat, ieri, presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. Companiile din portofoliu au transferat Fondului Proprietatea dividende aferente anului fiscal 2006 in valoare de 78,57 milioane lei, a mai precizat Paunescu. Valoarea creantelor statului virate in conturile Fondului Proprietatea se ridica la 25,35 milioane de lei, a spus Paunescu. Fondul Proprietatea se judeca pentru dividende cu Transelectrica, Oil Terminal, Romgaz, Conpet si Aeroportul Henri Coanda.Conducerea Fondului Proprietatea a dorit sa renunte la detinerile sale in companii nerentabile, cum ar fi Metrorex sau Loteria Romana, deoarece acestea functioneaza fara profit si nu vor acorda niciodata dividende, a declarat presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. "Se stie ca Metrorex, de pilda, este finantat de stat, el are pierderi sau este un obiectiv social. Ar fi absurd sa avem in portofoliu o detinere de unde nu vom avea niciun dividend vreodata", a spus Paunescu. Nici detinerea la Loteria Romana nu va aduce vreun castig Fondului, pentru ca institutia este non-profit. Detinerile de acest tip nu corespund scopului Fondului, a mai spus Paunescu. Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<